X. Frigyes dán király első hivatalos külföldi útja

Januári trónra lépése óta először utazott hivatalos útra X. Frigyes dán király, és az út célja Svédország volt, ahol felesége, Mária királyné is vele tartott.

X. Frigyes dán király és Mária királyné első hivatalos külföldi útjukat Svédországba tették, XVI. Károly Gusztáv svéd király meghívására érkeztek hétfőn. A dán király, aki januárban lépett trónra, új fejezet biztató kezdeteként értékelte az első külföldi látogatását.

A dán uralkodói pár a stockholmi palotához érkezett, ahol díszlövések közepette, egy aranyozott, evezős királyi jachton fogadta őket a svéd király és Szilvia királyné. X. Frigyes a sajtóértekezleten elmondta, hogy bár külföldön vannak, mégis otthon érzik magukat. A királyi látogatás idején a Microsoft hatalmas lépést tett a fenntarthatóság felé, ugyanis 3,3 millió tonna szén-dioxid eltávolításáról írt alá megállapodást a Stockholm Exergi svéd energetikai vállalattal, ami a világ eddigi legnagyobb ilyen jellegű szerződése.

A trónon II. Margit királynőt követő X. Frigyes, aki 52 év után mondott le a trónról, kétnapos látogatása során találkozik Ulf Kristersson svéd kormányfővel, és részt vesz a tiszteletére rendezett díszvacsorán is a királyi palotában. A királyi pár látogatása alatt a Stockholm Exergi bejelentette, hogy egy ambiciózus projekt keretében tervezi évente 800 000 tonna szén-dioxid eltávolítását, amely 2025-ben kezdődik el, a Microsofttal együttműködve. A projektben szereplő erőmű Európa legnagyobb biomassza-erőműve, amely erdészeti ipari hulladékot és papírgyárak melléktermékeit használja fel hő- és villamosenergia előállítására.

Ezenfelül a Stockholm Exergi további 1 millió tonna szén-dioxid eltávolítását igazoló tanúsítványokat is piacra dob, hogy támogassa más vállalatokat nettó nulla kibocsátási céljaik megvalósításában. Brian Marrs, a Microsoft energia és szén-dioxid-eltávolításért felelős vezető igazgatója kiemelte, hogy az ilyen típusú erőművek nélkülözhetetlenek a globális szén-dioxid-eltávolítási kapacitás bővítése felé vezető úton.