A családi pótlék és adókedvezmény változásai

A nyári időszakban számos magyar család szembesülhet azzal, hogy nem jogosultak többé családi pótlékra és bizonyos adókedvezményekre. Az érettségi letétele után a fiatalok után járó támogatások megszűnnek, ami jelentős változást hozhat a családok életében.

A jelenlegi szabályozás értelmében a családi pótlék a gyermek teljes tankötelezettségi idejére jár, amely a 16. életév betöltésétől az iskolába járás függvényében, de legfeljebb a 20. életév betöltéséig tart. Sajátos nevelési igény esetén ez a korhatár akár a 23. életévig is kitolódhat.

Az érettségi megszerzése után a családi pótlék és a családi adókedvezmény igénybevétele már nem lehetséges, hiszen ezek a támogatások csak az adott tanév végéig, június végéig érvényesek. Az egyetemi tanulmányokat folytató fiatalok esetében a családi pótlék nem jár, azonban ha a családban vannak további, támogatásra jogosult gyerekek, az egyetemisták számát az eltartottak között figyelembe veszik. Ezt a jogosultságot azonban csak a hallgatói jogviszony igazolásával és a megfelelő kérvény benyújtásával lehet érvényesíteni, és ez két hónapra visszamenőlegesen lehetséges.

Amennyiben a fiatal szakképzésben vesz részt az érettségi után, és nem egyetemi képzésben, úgy a családi pótlék továbbra is jár a szülőknek a gyermek huszadik életévének betöltéséig tartó tanév végéig. Ez a lehetőség kizárólag a nappali tagozatos közoktatási intézményekben tanulókra vonatkozik.