Egyházi személyek gyónási titoktartása: Törvényjavaslat a jelentési kötelezettség alól való felmentésről

Az Országgyűlés honlapján közzétett törvényjavaslat értelmében az egyházi személyeknek nem kellene jelenteniük a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményeket, amennyiben azokról gyónás során értesülnének. A javaslatot Dunai Mónika fideszes képviselő nyújtotta be, és a Párbeszéd frakcióvezetője, Tordai Bence hívta fel rá a figyelmet.

A törvényjavaslat szerint a jövőben az egyházak és vallási egyesületek hivatásszerűen vallásos szertartást végző tagjai nem lennének kötelesek jelenteni azokat az információkat, melyekre titoktartási kötelezettségük vonatkozik. A módosítás indoklása a gyermekvédelmi jelzőrendszer egységesítésére hivatkozik, kiemelve, hogy a gyónás során szerzett információk nem tartoznak a közfeladatellátás körébe. A módosító javaslat kifejezetten a katolikus egyházra vonatkozik, mivel más vallásoknál nincs gyónás, így a katolikus papok mentesülhetnének a jelentési kötelezettség alól, ha gyónás során értesülnének a gyerekek elleni bűncselekményekről.

A büntetőeljárásról szóló törvény is hasonló felmentést biztosít az egyházi személyeknek, amikor tanúként hallgatják ki őket. A javaslat további részei a különböző állami szervek, köznevelési intézmények és gyermekvédelemben dolgozó szakemberek jelzési és kezdeményezési kötelezettségeit, valamint a kötelezettségek be nem tartásának következményeit taglalják.

A javaslat kitér arra is, hogy a gyermekjóléti szolgáltató munkatársai és a gyámhatósági ügyintézők büntetőjogi felelősségre vonhatók, ha nem kezdik meg időben a kiemelt veszélyeztetésre vonatkozó jelzés kivizsgálását. A kiemelt veszélyeztető okok között szerepelhet a gyermek szexuális, fizikai bántalmazása vagy elhanyagolása.

A kegyelmi botrányra reagálva a kormány új gyermekvédelmi csomagot terjesztett elő, melynek részeként a gyermekvédelmi dolgozók életvitelét is vizsgálnák, beleértve a szórakozóhelyek látogatásának gyakoriságát. A javaslat szerint a gyermekek elleni szexuális bűncselekményeknél nem lenne elévülés, és büntetnék azokat is, akik tudomást szereznek a bántalmazásról, de nem jelentik azt. Emellett szigorítanák a gyerektáboroztatás feltételeit és feketelistára tennének bizonyos pornográf internetes oldalakat.

A botrány előzményeként Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, K. Endrének, aki segített eltussolni egy pedofilügyet. A botrány hatására Novák Katalin és a kegyelmet ellenjegyző Varga Judit igazságügyi miniszter lemondott. A kegyelemért közbenjáró személyek között szerepelt Novák Katalin korábbi mentora, Balog Zoltán református püspök is, aki a botrány következtében lemondott a Magyarországi Református Egyház zsinatának vezetéséről, de továbbra is püspök maradt.

Dunai Mónika Facebook-oldalát a javaslat benyújtása után számonkérő és felháborodott kommentek lepték el, melyek a gyermekvédelmi ügyekben az egyházi személyek jelentési kötelezettségének mentesítését kritizálták. Az új "gyermekvédelmi" törvénycsomag alapján akár 2 év börtönt is kaphatnak azok a gyermekvédelemben és a jelzőrendszerben dolgozók, akik például a pedofíliára utaló gyermekbántalmazást nem jelentik, pedig tudnak róla. A Fidesz által korábban leszavazott, de most benyújtott javaslat enyhébb, mint a DK által 2020 végén előterjesztett, a kiskorúak elleni szexuális bűncselekmény feljelentésének elmulasztását bűncselekményként kezelő és akár 3 év börtönnel fenyegető javaslat.

A gyónási titok sérthetetlensége az egyházi törvénykezésben nincs szó kivételekről, a gyónásititok-tartás megtörhetetlen. A mostani kormányzati módosító azt mondaná ki, hogy a gyermekvédelmi törvényen belül felmentés jár „a tanúkénti kihallgatása alól annak az egyházi személynek, akinek és amire vonatkozóan hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn”.

A katolikusok szerint tehát a gyónásititok-tartást le kell választani, hiszen a papok a gyónáson kívül ugyanolyan állampolgárnak számítanak, mint bárki. Így a bejelentési kötelezettségük a gyermekvédelmi törvény módosítójával együtt is él. A gyónásititok-tartást viszont Görföl szerint nem lehetne felborítani, mert „az egész struktúra megroppanna, ami ehhez kapcsolódik”.