Vigyázat! Lebegő fejek és krumpliorr a MOME aulájában

Különleges kiállítás nyílt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem épületében "Régi filmek, új plakátok" címmel, ahol az intézmény 21 hallgatója 48 plakáttal jelentkezett, öt régi, emblematikus magyar filmhez készítettek kedvcsinálót.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem aulájában megrendezett kiállítás az Animáció szak szervezésében jött létre, a Mesterkurzus-sorozat keretében, melynek lelke Kollarik Tamás PhD egyetemi oktató, producer és Gorka-Focht Máté doktorandusz, oktató. A magyar rajzfilm nagyjait, mint Csupó Gábor, Rófusz Ferenc, Ternovszky Béla, Mikulás Ferenc, Szilágyi Varga Zoltán és Orosz István munkásságát is bemutatták, így feledhetetlen élményt nyújtva a látogatóknak. A Kollarik-Gorka-Focht tandem és kollégáik újabb projekttel álltak elő, melyet a Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezett, és Nagy László docens, Tóth Andrej tervezőgrafikus, valamint Gorka-Focht Máté elméleti oktató vezetésével valósult meg. A "Vizuális karakterek" kurzuson a hallgatóknak az "Apa", "Isten hozta, őrnagy úr!", "Megáll az idő", "Keménykalap és krumpliorr" és a "Csinibaba" című filmekhez kellett új plakátokat tervezniük.

Örök érvényű klasszikusok

A kiállított filmek közül a legfrissebb, a "Csinibaba" 1997-ben, míg a többi még azelőtt készült, hogy a kurzus résztvevői megszülettek volna. Kollarik Tamás szerint nehéz egyedi alkotásokat létrehozni, mivel az amerikai filmek és plakátok nagy hatással vannak a műfajra. Az amerikai filmek tudatalattinkat is kolonizálják, ezért fontos a magyar filmek és a grafikusok munkája. A MOME és az NFI összefogásával létrejött kiállítás 48 plakátot mutat be, amelyek a magyar film és animáció fontosságát hangsúlyozzák.

Már Picasso is megmondta

A magyar plakátművészet nagyjai, mint Orosz István vagy Bíró Mihály, biztosítják, hogy a filmes plakát mint műfaj jó kezekben van Magyarországon. A kiállítás a magyar film születésnapján nyílt meg, amely fontos jelzésértékkel bír a magyar filmkultúra számára.

A kiállításon díjazták a legjobb plakátok alkotóit is. Az "Apa" című film plakátját Gátos Luca, az első évfolyam hallgatója készítette, aki az alkotási folyamat során a konzulens tanáraival, Nagy Lászlóval és Tóth Andrejjel együttműködve választotta ki a végső vázlatot. A plakátot rövid idő alatt, pár nap alatt készítette el.

Már elsőre telitalálat

Gátos Luca szeretné a mesteri képzését Itáliában folytatni, és az illusztráció műfajában szeretne dolgozni. Pauer Patrik, a másodéves hallgató a "Megáll az idő" plakátjáért kapott oklevelet, amely a kedvenc filmje. A plakátot úgy tervezte meg, hogy a főszereplők fejét egy homokórába helyezte, amely a film romantikus vonulatát és a '56-os forradalom gyermekeire való asszociációt szimbolizálja.

Patrik és a lebegő fejek

Pauer Patrik a floating head jelenségre reagálva alkotta meg a plakátját, amely a hollywoodi filmes plakátok egyik divatos stílusára utal. A plakátján a két főszereplő fejét egy homokórába zárva ragadta meg a film romantikus vonulatát, és a '56-os forradalomra való emlékezés fontosságát hangsúlyozta a mai fiatalok számára.

(Borítókép: Lakos Máté / MOME)