A papagájok előnyben részesítik az élő videóchatet

Skót és amerikai kutatók egy közös kísérlet során megállapították, hogy a papagájok ügyesen észlelik a különbséget az élő videóchat és az előre felvett videók között, és az élő interakciókat részesítik előnyben.

A házikedvencként tartott papagájok gyakran nem juthatnak elegendő társasághoz, pedig ez az egészségük szempontjából fontos lehet. A technológia azonban képes lehet forradalmasítani a papagáj-kommunikációt, és lehetővé tenni számukra, hogy kapcsolatba lépjenek fajtársaikkal. A Glasgow-i és a Northeastern Egyetem kutatói a Facebook Messengeren keresztül történő videóchatelés és az előre felvett videók hatását vizsgálták a papagájokra. Az eredmények szerint a papagájok az élő, valós idejű diskurzusokat részesítik előnyben.

A kutatás során kilenc papagájtartó kapott egy táblagépet, amelyet hat hónapon keresztül használhattak. Az állatok összesen 13 alkalommal léphettek kapcsolatba társaikkal, akár három óra időtartamra. Az interakciók felében előre felvett videókat láttak, míg a többi esetben valódi Messenger videóchatről volt szó. A papagájok gondozói szerint az élő interakciók jobban lekötötték a madarakat, gyakrabban kezdeményezték őket, és hosszabb ideig tartották a kapcsolatot a másik oldalon lévő társukkal.

A valódi, élő interakciókat élvező papagájok minden alkalommal legfeljebb két hívást kezdeményeztek, és a messengeres esetekben az állatok 46 százaléka érte el ezt a felső határt alkalmanként, míg az előre felvett videós szcenáriókban ez az érték csak fele ennyi volt. Összességében a messengeres videochateléssel 561 percet, míg az előre felvett videókkal csak 142 percet töltöttek a papagájok.

Bár további vizsgálatokra van szükség az egyértelmű következtetések levonásához, a jelek szerint a papagájok számára is jelentősége van az élő interakciónak, és képesek észlelni a különbséget az élő és az előre felvett kommunikáció között. A gondozók beszámolói szerint mindkét típusú interakció pozitív hatással volt a madarakra.

A jövőben talán a papagájok is saját okostelefont kapnak, hogy kapcsolatba léphessenek társaikkal, de ez még a kutatások előtt áll.