Orbán Viktor nem került kitiltásra a csepeli újságból

A Fővárosi Választási Bizottság elutasította Dudás Zoltán, a csepeli Fidesz-KDNP helyi polgármesterjelölt beadványát, amely szerint Borbély Lénárd, Csepel polgármestere kitiltotta Orbán Viktort a Csepeli Hírmondó című önkormányzati lapból.

A csepeli önkormányzat sajtóosztálya által kiadott közlemény szerint a Fidesz csepeli szervezete azt állította, hogy a lapban nem jelenhetett meg a miniszterelnök ajánlása, melyen Orbán Viktor egy közös fényképen szerepel Dudás Zoltánnal. Németh Szilárd, a csepeli Fidesz vezetője szerint ez a cselekedet „brutális támadás” a sajtószabadság ellen, és olyan cenzúrát jelent, amit még a kádári időszakban sem mertek volna megtenni.

Borbély Lénárd, aki 2014 óta vezeti a kerületet és korábban Németh Szilárd szövetségese volt, a Fideszből való kizárása után került konfliktusba a párt helyi szervezetével. A Fővárosi Választási Bizottság azonban minden pontban elutasította a kifogást, mondván, hogy a Csepeli Hírmondó minden polgármesterjelöltnek lehetőséget biztosított programjának bemutatására.

A közlemény szerint a választási eljárási törvény értelmében a Csepeli Hírmondó nem jelentkezett be az Állami Számvevőszék nyilvántartásába, így a törvény szerint nem közölhet politikai hirdetéseket, amely magában foglalja Dudás Zoltán és Orbán Viktor közös fotóját is. Az FVB álláspontja szerint nem történt esélyegyenlőség megsértése, így nem állapítható meg jogsértés sem.