Orbán Viktor Szentendrén folytatta kampánykörútját és figyelmeztetett az európai háborús helyzetre

Orbán Viktor miniszterelnök Szentendrén járt, hogy támogatásáról biztosítsa Petricskó Zoltán Fidesz–KDNP-s polgármesterjelöltet, és egy váratlan találkozóra is sor került, miközben figyelmeztetett az európai háborús helyzetre.

A miniszterelnök a Facebookon közzétett egy bejegyzést, amelyben a változás szükségességéről írt Szentendrén, és biztatást küldött Petricskó Zoltánnak: „Szentendrén változás kell. Hajrá, Petricskó Zoltán!”. Ebben a bejegyzésben Orbán Viktor egy népszerű szállóigét is felhasznált: „Ízirájder”, ami az Üvegtigris című filmből származik, és amelyben a Fidesznek és a miniszterelnöknek is támogatásáról ismert Reviczky Gábor is szerepelt. A miniszterelnök ezzel a gesztussal is jelezte, hogy a kultúra és a közismert személyiségek támogatása fontos számára.

Petricskó Zoltán a június 9-i önkormányzati választáson méretteti meg magát a Fidesz–KDNP színeiben. A miniszterelnök posztjában említett „Öreg harcos nem vén harcos!” kifejezéssel pedig az idősebb generációk tapasztalatának és kitartásának fontosságát is kiemelte.

Orbán Viktor ezen a körúton korábban Nyíregyházán is megfordult, ahol Kovács Ferenc polgármesterrel és a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület tagjaival tárgyalt, majd a helyi választókkal is találkozott. Az országjárás során tehát nem csak a politikai, hanem a kulturális kapcsolatok ápolása is terítékre kerül, amint azt a Reviczky Gáborral való találkozás is mutatja.

A miniszterelnök a kampánykörút során kiemelte az európai gazdasági helyzet súlyosságát és a háborús vihar előszeleit. Facebook-oldalán megosztott bejegyzésében Orbán Viktor arra figyelmeztetett, hogy az infláció már most romboló erejű, de ha Európa maga is fegyvert fog, akkor a vihar kellős közepében találjuk majd magunkat, és ezt el kell kerülnünk. Pénteki rádiós beszédében, amelynek részletét hétfőn osztotta meg, a miniszterelnök azt mondta, hogy „Magyarországot kétszer kényszerítették bele olyan háborúba, ami tragikusan pecsételte meg az ország jövőjét, méretét, területét, népességét és gazdasági erejét”. Hozzátette, a kormány egységes álláspontja, hogy „nem fogjuk hagyni, hogy harmadszor is belekényszerítsék Magyarországot egy olyan háborúba, aminek a végén a magyarok isszák meg a levét, ők szenvedik el a legsúlyosabb veszteségeket, vagy ők is súlyos veszteségeket szenvednek el”.