Otthonfelújítási hitelprogram: Mit kell tudni a pályázatról?

A kormány hamarosan véglegesíti az otthonfelújítási hitelprogram felhívástervezetét, amelyre a társadalmi egyeztetés során érkezett vélemények alapján kerül sor. A program honlapja május végén nyílik meg, és a kamatmentes hitel, valamint a vissza nem térítendő támogatás június 3-tól igényelhető az MFB Bank Pont Plusz hálózatban. A családoknak érdemes már most előkészületeket tenni és szükséges dokumentumokat beszerezni.

A kormány a program felhívástervezetét 2024. április 26. és május 6. között tette közzé véleményezésre, amelyre rekordszámú, 525 észrevétel érkezett. A gázhálózatra kötöttség feltétele már nem része a tervezetnek. A pályázat.gov.hu oldalon lehetett a tervezetet megtekinteni és véleményezni.

Milyen dokumentumokra lesz szükség?

Az Energiaügyi Minisztérium ajánlása szerint a pályázóknak a következő dokumentumokat kell beszerezniük:

  • Munkáltatói jövedelemigazolás.
  • Ingatlan tulajdoni lap, szükség esetén használatbavételi engedély vagy földhivatali térképmásolat.
  • Személyi igazolvány és lakcímkártya érvényességének ellenőrzése.
  • Nemleges igazolás adótartozásról, valamint az, hogy az igénylő és az adóstárs ne szerepeljen elmaradással a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR-listán).
  • Több tulajdonos vagy haszonélvezői igénylés esetén tulajdonosi hozzájárulás(ok).
  • Hiteles, új típusú energetikai tanúsítvány a korszerűsítendő lakóingatlanról.

A pályázati felhívás közzétételével egyidejűleg elérhetővé válik egy vállalkozói lista, ahol a kivitelezőket és tanácsadókat kereshetik meg a korszerűsítést tervezők. A tanácsadók segíthetnek az energetikai tanúsítványok költségének átvállalásában is.

A hitelprogram elérhetősége és a pályázat részletei

Az MFB Bank Pont Plusz hálózat kialakítására az MFB nyílt, EU-s jogszabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárást hirdetett, amelyet az MBH Bank, az OTP Bank és a Gránit Bank konzorciuma nyert meg. Az ügyfelek számára összesen 266 bankfiókban lesznek elérhetőek a hitelprogramok, melyek közül az első 128 május 30-ig, a további 138 pedig június 30-ig nyílik meg.

Az otthonfelújítási program keretében az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. innovatív felületén előzetes kalkulációkat végezhetnek a pályázók, a kivitelezői minősítések segítségével pedig a megfelelő szakembereket találhatják meg. A program honlapja minden kapcsolódó információt egy helyen fog közölni.

Az NGM szerint az otthonfelújítási program nemcsak az energiafelhasználást csökkenti, hanem hozzájárul Magyarország energiaszuverenitásának erősítéséhez és az energiaszektor környezetterhelésének mérsékléséhez. A program mintegy 130 milliárd forintos megrendelés-állományt jelent a hazai építőipari alapanyaggyártóknak és kivitelezőknek, ezzel élénkítve az ágazatot és segítve a gazdaság újraindítását. Az uniós társfinanszírozással (Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve REPowerEU fejezete terhére) tervezett program kamatmentes hitelkonstrukcióval és vissza nem térítendő támogatással ösztönzi az otthonok energetikai korszerűsítését. A 108 milliárd forintos keretösszegből több tízezer lakóépületben valósulhatnak meg fejlesztések. A kamatmentes hitel a háztartások önerejével együtt akár 7 millió forintos beruházással járul hozzá az 1990 vége előtt épült családi házak felújításához. A program forrásaiból az épület külső határoló elemeinek hőszigeteléséhez, nyílászárócseréhez, a használati melegvíz- és a fűtésrendszer korszerűsítéséhez nyerhető el akár 3,8 millió forint vissza nem térítendő támogatás. A klímavállalások teljesítése és a hazai energiafelhasználás csökkentése érdekében a beruházások révén épületenként legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérni.