Mészáros Lőrinc saját vagyonkezelőt alapított

Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere, létrehozta az Eternitas Vagyonkezelő Alapítványt, amelynek fő célja a vagyon hosszú távú megőrzése és gyarapítása.

A Forbes, az Mfor és az mfor.hu információi szerint Mészáros Lőrinc saját vagyonkezelő alapítványt hozott létre Eternitas Vagyonkezelő Alapítvány néven, amely az örökkévalóságot sugallja, és amelynek kurátora maga Mészáros. Az alapítvány 2023 április 4-én jött létre és május 2-án került bejegyzésre, székhelye pedig a Mészáros-birodalom egyik központi helyszínén, a Váci utca 38. címen található.

Jelenleg még nem ismert, hogy Mészáros mennyi vagyont és hány céget kíván az alapítvány mögé helyezni. Az alapítvány induló tőkéjének azonban a törvényi előírások alapján minimum 600 millió forintnak kell lennie, amit pénzben vagy más vagyoni eszközök formájában kell biztosítani.

A kezelt vagyon felett a kuratórium vagy vagyonellenőr gyakorol felügyeletet, és az alapítvány célja a kedvezményezett anyagi jólétének és vagyoni biztonságának hosszú távú biztosítása, valamint a vagyon egységének megőrzése.

A vagyonkezelői alapítványoknak adózási előnyei is vannak, amelyek miatt a leggazdagabb magyarok, mint például Mészáros, úgy döntöttek, hogy ilyen formában tervezik a hosszú távú vagyonkezelést. A Portfolio és az mfor.hu szerint sokan használják a holdingstruktúra alternatívájaként, amelyhez képest számottevő előny, hogy ha a kezelt vagyonnak az adóévben csak befektetett pénzügyi eszközökből, követelésekből, értékpapírokból vagy pénzeszközökből származó bevétele van, és a kedvezményezett természetes személy, akkor a kezelt vagyon társaságiadó-mentességet élvez.

Mészáros gazdasági sikereit figyelembe véve, a Forbes milliárdoslistáján 2019 januárjában először került az élre 381,3 milliárd forintos becsült vagyonnal, megelőzve Csányi Sándort. Azóta a növekedés üteme lelassult, és 2023-ra Mészáros már a harmadik helyen áll 436,5 milliárd forintos becsült vagyonnal, ami több mint 150 milliárd forintos növekedést jelent egy év alatt. A nemzetközi Forbes listája szerint Mészáros a leggazdagabb magyar.

Mészáros Lőrinc nem az egyetlen vagyonos magyar, aki saját alapítvánnyal rendelkezik, hiszen Csányi Sándornak is van hasonlója, és a hvg.hu beszámolója szerint tavaly decemberben Hernádi Zsolt, a Mol vezére is átpakolt néhány milliárdot egy vagyonkezelő alapítványba.