A Kölcsey Ferenc Gimnázium kirúgott tanárai továbbra is perben állnak

A Fővárosi Törvényszék Munkaügyi Kollégiumán kedden sem született ítélet a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium öt kirúgott tanárának ügyében, a tárgyalást június 13-ra halasztották. A tanárok - Törley Katalin, Sallai Katalin, Palya Tamás, Ocskó Emese és Molnár Barbara - a Belső-Pesti Tankerületi Központ által történt elbocsátásukat követően indítottak munkaügyi pert, mivel többször is részt vettek polgári engedetlenségi akciókban.

A bíró a tárgyalás elején jelezte, hogy szükség van a tanúk és a tankerületvezető szembesítésére, mivel eltérések voltak a vallomásaikban. Az előző tárgyaláson a tankerületvezető hiányzott, betegségre hivatkozva, amelyet később igazolással támasztottak alá. A tárgyaláson mind a tanárok jogi képviselője, mind a tankerületi központ ügyvédje jelezték: nem tartják indokoltnak a szembesítést, de a bíró ragaszkodott hozzá.

A tankerületvezetőt, Marosi Beatrixet, április 22-én leváltották, és Tóth János vette át a helyét, Marosi pedig jelenleg a tankerület szakmai vezetőjeként dolgozik. Ekkor derült ki, hogy Marosi már csak tanúként hallgathatják meg.

A Kölcsey Gimnázium igazgatója, Fazekas Csaba szerint a tanárok polgári engedetlensége szimbolikus volt, és állítása szerint a diákok tanuláshoz való jogát a tanárok elbocsátása sértette meg inkább, mint a tiltakozások. A tankerület jogi képviselője azonban cáfolta, hogy a tankerületvezető felsőbb utasításokra hivatkozott volna a figyelmeztető levelek átadásakor.

A pedagógusokat a Magyar Helsinki Bizottság képviseli, és korábban Tóth Balázs, a tanárok jogi képviselője a Telexnek elmondta, hogy voltak olyanok, akiket nem rúgtak ki, de több órában szüntették be a munkát. A tárgyalás egy korábbi szakaszában a bíró Marositól azt kérdezte, mi alapján dőlt el, mely tanároknak kell távozniuk. Marosi azt válaszolta, hogy az órák és az alkalmak számát tekintették mérvadónak, azokat küldték el, akik a legtöbbet mulasztottak. A bíró erre kérte Marosit, hogy küldjön egy pontos listát a 2022. szeptemberi eseményekről, amin látszik, ki hányszor mulasztott. Azonban a bíró által kért lista, amely a tanárok mulasztásait tartalmazta volna, nem érkezett meg időben, és neveket sem tartalmazott, így nem lehetett megállapítani, hogy az állítás, miszerint azokat küldték el, akik a legtöbbször tanúsítottak polgári engedetlenséget, igaz-e.

A per következő tárgyalási napját június 13-ra tűzték ki. A Belső-Pesti Tankerületi Központ nem reagált a Telex megkeresésére, amelyben arról érdeklődtek, hogy Marosi Beatrix önként mondott-e le a tankerületi igazgatói posztról vagy leváltották, és ha utóbbi, annak van-e köze a tankerület ellen zajló pernek. Azonban a Telex úgy tudja, a váltás április második felében történt.