Irán könnyedén játszik az amerikai szankciókkal

Egy friss jelentés alapján Irán évente több mint egymilliárd dollár értékben csempész üzemanyagot Pakisztánba, ami komoly bevételkiesést okoz a pakisztáni gazdaságnak és feszültséget kelthet a két ország között.

A Nikkei Asia jelentése szerint az Egyesült Államok által bevezetett szankciók ellenére Irán sikeresen talált új piacot a kőolajtermékeinek. A perzsa állam és Pakisztán közös határán keresztül évente körülbelül 1,02 milliárd dollár értékben csempésznek át benzint és gázolajat. Ez a tevékenység Pakisztánnak mintegy 800 millió dolláros bevételkiesést jelent az elmaradt vámok és adóbevételek miatt, és az ország éves olajfogyasztásának 14 százalékát teszi ki.

Naponta körülbelül 2000 jármű vesz részt az illegális üzemanyagszállításban, amelyek hordókban viszik át az energiahordozókat a határon.

A két ország közötti kapcsolatok 2024 januárjában váratlanul megromlott, amikor először Irán, majd később Pakisztán is katonai csapásokat hajtott végre a másik fél területén. Azóta a helyzet konszolidálódott, de a csempészeti tevékenységek ismét feszültséget kelthetnek.

A pakisztáni hatóságok számára a beludzsisztáni helyzet is aggodalomra ad okot. A határmenti régióban szegénység uralkodik, és több szeparatista mozgalom is működik. A csempészet elleni kemény fellépés tovább növelheti a kormány iránti elégedetlenséget a térségben.

A jelentés szerint a térségben élők milliói számára jelent bevételi forrást az illegális energiahordozók kereskedelme.

A pakisztáni kormány számára korlátozottak a lehetőségek. A hatékony fellépéshez teljesen le kellene zárni a mintegy 900 kilométeres határszakaszt, ami gyakorlatilag lehetetlen. Valószínű, hogy a kormány drasztikus intézkedéseket fog hozni, de ezeket végül nem fogják maradéktalanul betartatni, így a csempészet folytatódhat a megszokott módon.