Hszi Csin-ping magyarországi látogatása

Háromnapos magyarországi látogatás keretében Hszi Csin-ping kínai elnök a magyar kormány tagjaival fog tárgyalni az ukrajnai béketervekről és tizenkét új gazdasági megállapodásról.

Hszi Csin-ping kínai elnök május 8. és 10. között érkezik Magyarországra, ahol a magyar-kínai gazdasági együttműködés további fejlesztéséről, az Egy övezet, egy út programhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztésekről, valamint az ukrajnai konfliktusról és a kínai béketervről fog tárgyalni a magyar kormány tagjaival.

A kormányszóvivő, Vitályos Eszter bejelentette, hogy a látogatás során körülbelül másfél tucat megállapodást írnak alá, amelyek között közlekedési és energetikai infrastruktúra-fejlesztési projektek is szerepelnek. A pénzügyi együttműködést kiemelten fontos területként említette, amelynek célja, hogy Magyarország regionális pénzügyi központtá váljon, és így hídfőállást jelentsen a kínai pénzintézetek számára az európai pénzügyi piac felé.

Vitályos Eszter hozzátette, hogy a diplomáciai kapcsolatok felvételének hetvenötödik évfordulóját idén októberben ünneplik, és ennek alkalmából gazdag kulturális programokkal készülnek mindkét országban. A kétoldalú kapcsolatok szempontjából kiemelte, hogy idén nyártól már hét kínai városból lehet közvetlenül Budapestre utazni, ami várhatóan növeli a kínai turisták számát Magyarországon.

A magyar állampolgárok számára március 14-től bevezetett egyoldalú vízummentességi programot is megemlítette, amely lehetővé teszi, hogy tizenöt napot vízummentesen tölthessenek Kínában. A látogatás során emellett az ukrajnai háború lezárását célzó esetleges béketervekről is szó esik majd.

A kínai elnök Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására tesz "diplomáciatörténeti" látogatást Magyarországon, amely azért is történelmi jelentőségű, mert kínai államfő utoljára 20 évvel ezelőtt, 2004-ben járt nálunk. Hszi Csin-ping szerdán érkezik Budapestre és csütörtökön találkozik Sulyok Tamással, majd a két állam miniszterei megállapodásokat írnak alá.

Vitályos Eszter kiemelte, hogy Kína 2023-ban Magyarország kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere volt, és továbbra is az Európán kívüli első legfontosabb kereskedelmi partnere az országnak. Hozzátette, hogy 2020-ban és 2023-ban is Kínából érkezett a legtöbb beruházás Magyarországra, részben ennek is köszönhető, hogy Magyarország a világ éllovasai közé került az autóipar technológiai forradalmában.

Orbán Viktor és Hszi Csin-ping eddig hét alkalommal találkozott, legutóbb 2023 októberében Pekingben folytattak megbeszélést. A mostani látogatás azért is történelmi jelentőségű, mert a kínai államfő a koronavírus-járvány után először utazik Európába; a úticéljai között szerepel Franciaország, Szerbia és Magyarország. A kínai elnök mindössze két európai uniós tagállamot keres fel, Magyarországot és Franciaországot.