Kihallgattak egy embert a Nemzeti Színházban történt baleset ügyében

Több mint fél év telt el a Nemzeti Színházban történt, két színész sérülésével végződő baleset óta, de a felelősség kérdése még mindig nyitott.

  1. november 10-én a Rómeó és Júlia előadása során súlyos sérüléseket szenvedett Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti Színház két tagja. Az eset kapcsán indított belső vizsgálat hamar lezárult, és Csák János miniszter kijelentette, hogy senki sem visel egyedüli felelősséget. A rendőrség azonban nyomozást indított, amelynek részletei nem kerültek nyilvánosságra.

Az Index információi szerint a nyomozás során a színház egyik ügyelőjét hallgatták ki. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztálya megerősítette, hogy az említett ügyben valóban történt egy gyanúsítotti kihallgatás.

Ez az esemény jelentőséget nyerhet az ügy lezárása és a kártérítések megítélése szempontjából, hiszen Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, akik a társulattól már távoztak, csak akkor kaphatnak kártérítést, ha felelőst találnak a balesetért. Horváth Lajos Ottó jogi képviselője, dr. Borbély Zoltán szerint ügyfele sérülése hat hónapon túl gyógyuló, így súlyos egészségromlást is jelent. A mediáció keretein belül szeretnének megállapodni, amely lehet bocsánatkérés és/vagy pénzbeli kártérítés, de nem minden esetben. A kártérítési ügy részleteiről nem nyilatkozhatnak, de változatlanul bíznak abban, hogy győz a józan ész és peren kívül meg tudnak egyezni.

A színházi dolgozók között továbbra is feszült a hangulat, hiszen tartanak tőle, hogy a művészek kártérítés helyett pórul járnak. A társulat tagjai szerint lehetséges, hogy a vezetőség nem, csak egy kisebb kaliberű személy lesz a felelős a történtekért.

A baleset óta eltelt idő alatt Szász Júlia mankóval közlekedik, míg Horváth Lajos Ottónak a keze sérült súlyosan, és úgy tűnik, nem terveznek visszatérni a Nemzeti Színházba. A napokban arról szóltak a hírek, hogy Udvaros Dorottya 22 év után elhagyja a Nemzeti társulatát, és az Index úgy értesült, hogy Szász és Horváth sem tér vissza a balesetük után. Úgy tudni, hogy rajtuk kívül még számos színész dönthetett így.

Az ügyelők felelősségét hangsúlyozva Stefanik Sándor, a Színházi Dolgozók Szakszervezetének tagja elmondta, hogy az ügyelő dolga, hogy balesetmentesen, biztonságosan levezényelje az előadást, összehangolja a műszak és a művészeti dolgozók munkáját, és figyeljen arra, hogy a színpad teljesen balesetmentes legyen. Az ügyelőnek jegyzőkönyvbe kell vennie az észrevételeket és jeleznie kell a színpadmester felé, valamint felelőssége, hogy a feljegyzett hibák javítva legyenek.

A baleset kapcsán Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezetője is beadta a lemondását, de röviddel karácsony előtt visszavonta döntését, és úgy nyilatkozott, hogy a színház veszélyes üzem, a színészeknek pedig meg kell tanulniuk használni az adott díszletet. A történtek kapcsán pedig nem állapítható meg egy személy felelőssége.