Gulyás Gergely: A baloldal mélypontra került

Gulyás Gergely a Mandiner Stratéga podcast adásában kritizálta a baloldalt, és Magyar Pétert Mészáros Lőrinc embereként jellemezte.

Gulyás Gergely szerint a baloldal Magyarországon mélyebbre süllyedt, mint valaha. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, hogy a baloldal erkölcsi válságban van, és Magyar Péter, aki korábban a Diákhitel Központ vezetője volt, nem jelent veszélyt a Fideszre. Magyar Péter politikai színre lépése után volt felesége, Varga Judit beszámolt arról, hogy bántalmazó kapcsolatban éltek, Magyar pedig verbálisan és fizikailag is bántalmazta őt. Gulyás elmondása szerint Magyar Pétert nem "Poloska Péterként" ismerte, és nem gondolta volna róla, hogy képes lenne a saját feleségével folytatott beszélgetést magnóra venni. Gulyás említést tett arról is, hogy Varga Judit szerint ő nem ismerte Magyart "Poloska Péterként", utalva ezzel egy titokban készített felvételre. Gulyás felvetette a kérdést, hogy vajon ki vitte be Magyart a Fidesz körökbe, de saját felelősségét ebben a kérdésben nem érzi, és kijelentette, hogy ő nem javasolta Magyart államtitkárnak soha.

A podcastban szóba kerültek a június 9-i választások is, ahol Gulyás szerint a meglévő polgármestereknek jó esélyük van a pozícióik megtartására, bár Budapest esetében bizonytalanságot érez. A Fidesz kommunikációja magabiztosságot sugall, és állítják, hogy jelöltjük, Szentkirályi Alexandra nyerhet, noha a közvélemény-kutatások szerint ő jelenleg Karácsony Gergely és az LMP jelöltje, Vitézy Dávid mögött áll. Gulyás Budapestet Európa egyik legkonzervatívabb fővárosaként jellemezte, de hozzátette, hogy Karácsony már leszerepelt és nem kellene még egy ötéves ciklusra rábízni a fővárost.

Gulyás a műsorban a Momentum EP-képviselőit hazaárulónak nevezte, mert szerinte akadályozták az uniós pénzek feloldását, amelyeket a jogállamisági eljárások miatt fagyasztottak be. A Demokratikus Koalíció is hazaárulózás vádját kapta. A jogállamisági vitát úgy állította be, mintha a magyar kormányt valójában a békepárti álláspontja miatt büntetnék, és kijelentette, hogy mindenki más háborúpárti. Gulyás szerint Magyar Péter előbb-utóbb összefog Gyurcsány Ferenccel, és nem lát különbséget közöttük, de ha ők lesznek az ellenfelek, akkor a magyar konzervatív világnak nem kell tartania.

A miniszter a soros uniós elnökségről is beszélt, hangsúlyozva, hogy Magyarország tapasztalata és elképzelése Európáról fontos lehet az elnökség alatt. Kritikát fogalmazott meg Ursula von der Leyen irányában, mondván, hogy az elmúlt öt évben a Bizottság nem hozott helyes döntéseket. A kínai befektetéseket egyértelműen jónak tartja, és kiemelte, hogy a kormány csak előnyös szerződéseket köt a kínaiakkal. A migrációs paktumot elfogadhatatlannak nevezte, és hangsúlyozta, hogy Magyarország nem fog fizetni és nem fog befogadni migránsokat.

A teljes beszélgetés alább hallgatható végig.