Belülről bomlik a Fidesz: a II. kerületi pártszervezet bevásárlóbuszokat indít a Sparba

A II. kerületi Fidesz pártszervezete ingyenes bevásárlójáratot indított kisbusszal a Sparba, miközben a kormány és az osztrák tulajdonú kiskereskedelmi lánc között éleződik a konfliktus.

A II. kerületi Fidesz pártszervezete valószínűleg nem követte figyelemmel az elmúlt másfél hónap eseményeit, vagy még ennél is rosszabb, szándékosan provokálja a Medián mérése szerint amúgy is meggyengült pártot. Hans Reisch, az osztrák Spar egyik vezetője március közepén beszélt arról, hogy Orbán körei szeretnének részesedést szerezni a vállalatban, miközben a Spar élesen bírálta a magyar kiskereskedelmi különadót Brüsszelben.

A magyar kormány képviselői, Lázár János és Nagy Márton miniszterek, keményen felléptek a Spar ellen, amely a forgalom alapján Magyarország második legnagyobb kiskereskedelmi láncának számít. A konfliktus során fenyegetőzések is elhangzottak, például hogy a "Spar meg fogja fizetni ennek az árát", és perrel való fenyegetés is történt. A Spar válaszul közölte, hogy a különadók nélkül nyereségesek lettek volna a tavalyi évben, ellentétben azzal a váddal, hogy veszteségesek lennének, és beadványukat a brüsszeli bizottság is vizsgálat alá vette.

Orbán Viktor miniszterelnök első fokon elvesztette az Economx gazdasági lap ellen indított perét a Fővárosi Törvényszéken, amelyben a SPAR vezérigazgatójának nyilatkozatát idéző cikkeket kifogásolta. A bíróság ítéletében kimondta, hogy a miniszterelnöknek mint a közélet egyik legfontosabb közszereplőjének nagyobb tűrési kötelezettsége van a róla megjelenő véleményekkel kapcsolatban, és hogy az Economx csak az osztrák SPAR vezetőjének véleményét vette át, azt pedig nem lehet helyreigazíttatni. A miniszterelnök sajtófőnökétől és jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodától nem érkezett válasz arra vonatkozóan, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.

A Media1 információi szerint a Klubrádió esetében a bíróság még Orbán Viktor javára ítélt elsőfokon, tehát a Fővárosi Törvényszék szerint máshogyan minősül a Lebensmittel Zeitungot szemléző Economx cikke és máshogy az Economx cikkét szemléző Klubrádió nagyon hasonló írása.

Orbán Viktor miniszterelnök valószínűleg meg fogja kérdezni a II. kerületi Fideszt, hogy milyen szerepet vállaltak ebben a "brutális harcban", amely a magyar állam és a külföldi tulajdonú kiskereskedelmi cég között zajlott. A II. kerületi Fidesz pártszervezete erre csak köhögve válaszolhat, hogy "Ingyenes bevásárlójáratot indítottam kisbusszal minden csütörtökön a Sparba".