Újabb rejtett videó a "Putyin palotájáról"

Újabb rejtett kamerás felvételek kerültek nyilvánosságra a "Putyin palotájáról", amelyet az orosz elnök egymilliárd dolláros rejtekhelyeként emlegetnek, az orosz oknyomozók által készített videóban a palota eddig ismeretlen részletei tárulnak fel.

Az orosz Korrupcióellenes Alapítvány (FBK) és a Proekt nevű oknyomozó csapat "egy bátor ügynökük" segítségével újra bejárták rejtett kamerával a Fekete-tenger partján, a Krasznodar régióban található Gelendzsik közelében lévő épületet, amelyet "Putyin palotájának" neveznek. A Meduza és a 444 szerint a csapat körülbelül négy órányi videót készített a helyszínen, melynek 40 perces kivonatát a Meduza mutatta be.

Az olasz stílusú palotakomplexum építése először 14 évvel ezelőtt, 2010-ben került a nyilvánosság elé, amikor Szergej Kolesnyikov informátor nyílt levelet küldött az akkori elnöknek, Dmitrij Medvegyevnek. A palotáról és annak bunkeréről korábban már több alkalommal is szó esett, legutóbb 2021 januárjában, amikor a tragikus körülmények között elhunyt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij és a Korrupcióellenes Alapítvány dokumentumfilmje a YouTube-on óriási nézettséget ért el, jelenleg több mint 132 millió megtekintésnél jár.

A legújabb riportban, amelyet Rejtett forgatás Putyin palotájában – Leleplezzük a hazugságokat és megmutatjuk a „cári” belső tereket címmel publikáltak, a palota soha nem látott részleteit mutatják be. A film rávilágít azokra az átalakításokra is, amelyeket Navalnij három évvel ezelőtti oknyomozása óta hajtottak végre, többek között az épületben található 11 emeleti hálószobát is bemutatják.

Az FBK és a Proekt szerint jelentős változások történtek a palota közösségi tereiben, különösen a kiállított festmények tekintetében. A korábbi romantikus freskók helyett most történelmi csatákat ábrázoló festmények reprodukciói láthatók, mint például az 1812-es borogyinói csata és az 1242-es Csúd-tavi csata képe. A palota új belseje arra utal, hogy Vlagyimir Putyin ismét érdeklődik az isteni iránt, hiszen a szerencsejáték-terem helyén most egy kápolna található, amelyben egy olyan pad is van, amely hosszadalmas istentiszteletek alatt ülőhelyként szolgál, de az orosz ortodox hagyományok szerint ez egyben a cárnak szánt trónus is. A kápolnában vallásos ikonok vannak, illetve a Kijevi Rusz idején a kereszténységet felvevő Szent Vlagyimir triptichonja, aki Putyin védőszentje. A palotában egy fából készült trónszék is található. Putyin egyébként tagadja, hogy köze lenne a palotához.