A CIB Bank nem vár 400 feletti euró árfolyamot

Az idén a magyar gazdaság 2,2 százalékkal növekedhet, de a világ nagy központi bankjainak óvatosabb kamatpolitikája szűkítheti a mozgásteret - áll a CIB Bank friss gazdasági előrejelzésében.

A CIB Bank elemzői a korábbiaknál óvatosabbá váltak, és az idei GDP-bővülést 2-3 százalékos sávban látják, a sáv aljához közelebb. Trippon Mariann, a bank vezető elemzője szerint az első negyedévben tapasztalt gazdasági élénkülés folytatódása jelenthet pozitív kockázatot, de az ipar gyengélkedése továbbra is visszahúzó erőt jelent, és érdemi javulás csak az év második felében várható.

A lakossági vásárlóerő javulását a gyors bérkiáramlás és a 6-8%-os reálbér-növekedés is támogathatja, ami kedvezően hathat a fogyasztásra. A munkaerőhiány és a minimálbér, valamint a garantált bérminimum emelése infláció feletti bérdinamikát eredményez, segítve a háztartások vásárlóerejének helyreállítását.

Az infláció a következő hónapokban megállhat, és az év nagy részében 4-5 százalék között ingadozhat, de decemberre felfelé léphet ki ebből a sávból. A jegybanki cél elérése 2025 második felére várható.

A CIB Bank előrejelzése szerint a GDP 2024-ben 2,2 százalékkal, 2025-ben pedig 3,1 százalékkal nőhet. A lakossági fogyasztás 2024-ben 2,1 százalékkal, 2025-ben 3,2 százalékkal bővülhet. A beruházások növekedése 2024-ben 2,8 százalék, 2025-ben 4,5 százalék lehet. Az infláció 2024-ben 4,3 százalék, 2025-ben 3,5 százalékra mérséklődhet. A munkanélküliségi ráta 2024-ben 4,35 százalék, 2025-ben 3,90 százalékra csökkenhet.

Az államháztartási egyenleg 2024-ben a GDP 4,8 százalékával szemben deficitet mutathat, 2025-ben pedig -3,8 százalékra javulhat. A folyó fizetési mérleg mindkét évben 0,0 százalékon maradhat. Az EUR-HUF árfolyam 2024 végére 386, 2025 végére pedig 387 lehet.

A Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája óvatosabbá válhat, az alapkamat június végére 6,75-7%-ra csökkenhet, de év végén is 6% felett maradhat. A kamatvágások ritkulásának oka részben az inflációcsökkenés megakadása, részben a nemzetközi kamatkörnyezet változása.

A külső egyensúly javulása tartós lehet, de a gazdasági aktivitás növekedésével az importigény is emelkedhet. A CIB Bank elemzői szerint a külkereskedelmi mérleg jelentős többletet mutathat, a folyó fizetési mérleg pedig egyensúlyban maradhat. A költségvetési kockázatok miatt azonban a 4,5%-os hiánycél kis mértékű elvétésére számítanak.

A forintárfolyam a következő hónapokban is érzékenyen reagálhat a külső és belső hírekre, de a CIB Bank nem vár drasztikus gyengülést vagy jelentős erősödést. A kereskedés a 380-400-as sávban maradhat, a jegybank pedig nem tolerálja a jelentős gyengülést.

Az államadósság pályája az év végére stagnálás körüli képet mutathat a CIB Bank előrejelzése szerint.

A GIRO Zrt. az elektronikus pénzforgalom biztonságának növelése érdekében Központi Visszaélésszűrő Rendszert (KVR) alakít ki a Magyar Telekom Csoporttal közösen, amelynek célja a csalással érintett tranzakciók hatékony azonosítása és kiszűrése. A 2025-ben induló KVR nem kiváltani fogja a banki csalásszűrő rendszereket, hanem kiegészíti és segíti azokat, hogy még nagyobb biztonsággal teljesüljenek a pénzforgalmi tranzakciók. A GIRO Zrt. évi közel 430 millió tranzakció formájában több, mint 227 ezer milliárd forintot elszámoló rendszere a bankok közötti utalásokat is követni tudja, így később kiegészítő támogatást nyújthat a bankoknak.