A nemesi címek kérdése az Országgyűlésben

Az Igazságügyi bizottság elutasította a Mi Hazánk képviselőjének, Dócs Dávidnak a nemesi és főnemesi címek használatát érintő törvényjavaslatát.

Az Országgyűlés Igazságügyi bizottsága nem támogatta Dócs Dávid, a Mi Hazánk képviselőjének indítványát, amely a 1947. évi IV. törvény módosítását kezdeményezte volna. A törvényjavaslat célja az volt, hogy lehetővé tegye a magyar állampolgárok számára az őseik által kiérdemelt nemesi és főnemesi címek használatát.

Dócs Dávid szerint a jelenlegi helyzet, amelyben a nemesi és főnemesi címek használata Magyarországon tilos, a kommunista rendszer igazságtalanságainak maradványa. A képviselő javaslata szerint a külföldi államfők által adományozott címek viselését is engedélyezni kellett volna, valamint a "örökös főispán, vitéz, főméltóságú, nagyméltóságú, kegyelmes, méltóságos, nagyságos, tekintetes, nemzetes" címeket is fel akarta oldani a tilalom alól.

A Mi Hazánk politikusa nem az új címek adományozását szerette volna lehetővé tenni, hanem azt, hogy azok a magyar állampolgárok, akiknek ősei ezeket a címeket a magyar nemzet szolgálatáért kapták, büszkén viselhessék azokat. A javaslat indoklása szerint, mivel a Magyarországra látogató külföldi uralkodók és főnemesek is használhatják címeiket, ezért a magyar állampolgárok számára is biztosítani kellene ezt a lehetőséget.