Az Apple az adatközponti AI-chipek piacára lépne

Az Apple az adatközponti szerverekhez szánt mesterségesintelligencia-chipek fejlesztésén dolgozik, a Wall Street Journal jelentése szerint. A projekt, amelyet ACDC néven emlegetnek, már évek óta zajlik a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) társasággal közösen. A fejlesztés célja a mesterséges intelligencia modellek futtatása, nem pedig a fejlesztésük, amely területen jelenleg az Nvidia vezető szerepet tölt be.

Az Apple már régóta tervez saját lapkákat készülékeihez, és az AI-chipek terén való előretörés jelentős piaci előnyt jelenthet a vállalat számára. Azonban az Apple eddig nem nyilatkozott részletesen az AI-terveiről, ami egyes befektetők és elemzők türelmetlenségét váltotta ki. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója utalt arra, hogy a vállalat AI-projekteken dolgozik, és a június 10-14. között megrendezésre kerülő Worldwide Developers Conference-en AI-szoftverek bejelentésére kerülhet sor.

Cook a múlt héten az Apple eredménybeszámolóján említette, hogy a generatív AI nagy lehetőségeket rejt a cég termékeiben, és hogy erről bővebben beszélnek majd a közeljövőben. Az Apple kedden tart egy rendezvényt, ahol várhatóan az iPad új verzióját mutatják be, miközben a cég részvényei az év eleje óta 3%-ot estek, ellentétben a Dow Jones ipari átlag 3%-os emelkedésével.