Új munkásszállások építését támogatja a kormány

A következő három év során a kormány közel 20 milliárd forintot szán 25-30 új munkásszállás létrehozására, amelyekben legalább fele részben magyar munkaerőt kell elszállásolni.

A Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentése szerint a kormányzati támogatás segítségével indulhatnak el a munkásszállások kialakításának munkálatai. Az új épületekben csak akkor helyezhetők el külföldi munkaerők, ha nincs igény magyar munkavállalók elhelyezésére, és a munkásszállásokban legalább 50 százalékban magyarokat kell elszállásolni.

A támogatás visszafizetésére kerülhet sor, ha a fenntartási időszakban a magyar munkavállalók aránya 50 százalék alá csökken. Emellett a kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői szankciókkal is sújthatók, ha a létesítmények kihasználtsága nem éri el a meghatározott szintet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint könnyítés, hogy a munkásszállásokban határozott idejű munkaviszonyban állók, hallgatói munkaszerződés alapján létesített jogviszonyban álló gyakornokok, valamint alkalmi vagy idénymunkások is elszállásolhatók lesznek, és nincs meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma.

A támogatás olyan munkásszállások kialakításához nyújtható, amelyek 80 és 200 munkavállaló elszállásolására alkalmasak, és a támogatási intenzitás 30 és 75 százalék között mozog. A pályázóknak vállalniuk kell, hogy a létesítményt legalább 10 évig munkásszállásként üzemeltetik, és a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodóan, de legalább négy álláskeresőt alkalmaznak, ami hozzájárulhat a térség foglalkoztatásának javításához.

A program részletei és a pályázati kiírás a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. honlapján már elérhetők, és a cégek szeptember 30-ig nyújthatják be pályázataikat a támogatásra. A minisztérium állítása szerint az új program az előző kiírásoknál jóval szigorúbb követelményeket támaszt a pályázókkal szemben, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt munkavállalók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, illetve a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják. A kiírás feles szabálya alapján az új munkásszállókon összesen 1000-3000 vendégmunkás lesz elhelyezhető.