Vintage-be, vintage-be! – kiáltott fel a Met-gála, a sztárok meg fityiszt mutattak neki

Magyar idő szerint kedd éjjel megtartották a divatvilág egyik legfontosabb éves rendezvényét, a New York-i Met-gálát, amelyet a Vogue magazin főszerkesztője, Anna Wintour szervez, és ahol a meghívottak szigorú dress code szerint vesznek részt.

Az idei kiállítás címe "Sleeping beauties: Reawakening Fashion", amely az elmúlt közel négyszáz év archív tervezői darabjait mutatja be, és a fenntarthatóságot, valamint a regeneratív termelési formákat hangsúlyozza. A gálának dress code-ja "The Garden of Time" volt, ami J. G. Ballard 1962-es novellájára utal, és a Vogue a "Florals for spring" (Virágok tavaszra) témát is előtérbe helyezte.

Hiába az erős üzenet, a hollywoodi sztárok többsége nem viselt vintage darabokat, de akadtak kivételek, mint Zendaya, aki egy egyedileg gyártott Maison Margiela és egy vintage Givenchy ruhát viselt, valamint Kendall Jenner, aki Alexander McQueen által tervezett Givenchy estélyiben jelent meg.

Nicole Kidman egy újrakreált 1951-es Balenciaga estélyit, Lana Del Rey egy Alexander McQueen ihlette darabot, Brie Larson pedig egy 2007-es Prada ruhából inspirálódott kreációt viselt. Naomi Watts egy régi asztalterítőből készült ruhában, Demi Moore egy strukturált Harris Reed kreációban, Amanda Seyfried pedig részben újrahasznosított anyagból készült Prada ruhában jelent meg. Chloë Sevigny ruháját viktoriánus korabeli szövetekből varrták össze.

A Met-gála lépcsőjét virágok lepték el, többek között a Loewe múzsái, Greta Lee, Ayo Edebiri és Taylor Russell virágos kreációkban vonultak fel.

Néhány híresség, mint például Doja Cat, Rita Ora és FKA Twigs, nem követte a dress code-ot, és inkább saját stílusukat hangsúlyozták.

Adwoah Aboah brit modell a Met-gálán mutatta meg először a terheshasát egy H&M kreációban, ezzel zárva a vintage, az újrahasznosítás és a környezetvédelem szellemében megrendezett Met-gála legjobb és legrosszabb szettjeinek összeállítását.