A magyar egészségügyi rendszer átalakítása: Intézeti patikák kiszervezése

A magyar kormány tervei szerint hamarosan egyetlen projekttársaság kezébe kerülhetnek a kórházakban működő intézeti gyógyszertárak, amelyek jelenleg számos alapvető funkciót látnak el. Ez a lépés egy 350 milliárd forintos piacot érint, és szakértők szerint komoly következményekkel járhat a betegek, a kórházak és a gyógyszerészek számára.

A tavaly nyáron beterjesztett törvényjavaslat értelmében a kórházi gyógyszertárak egységes szolgáltatását egy közbeszerzési eljárás során egyetlen szereplő, egy később megalakuló projekttársaság nyerheti el. A szakmai egyeztetések hiánya és a részletes hatástanulmányok napvilágra nem kerülése aggodalmat kelt a szakmában.

Az intézeti gyógyszertárak két fő feladatot látnak el: a kórházi osztályok gyógyszerellátását és a közvetlen betegellátó részlegeiken a közforgalmú gyógyszertárakhoz hasonló szolgáltatást nyújtanak. A rendelet szerint az egységesítés célja a szolgáltatások jelentős javítása, ám a szakértők szerint a jelenlegi rendszer már most is jól működik, és nem valószínű, hogy további jelentős megtakarításokat lehetne elérni.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) válaszában kijelentette, hogy az egészségügy irányításában nem jön létre osztott jogkör, és a koncessziós eljárás lefolytatása a Miniszterelnöki Kabinetiroda feladata. A koncesszió győztesével a Belügyminisztérium és az OKFŐ dolgozik együtt.

Bodrogi József egészségügyi közgazdász szerint a magyar gyógyszerellátási rendszer Európában az egyik legjobb, és a változtatásoknak a működési hatékonyság szempontjából jobb eredményre kellene vezetniük. Botz Lajos gyógyszerész pedig úgy véli, hogy a javaslat nem szakmai, hanem üzleti szándékkal született.

Az IQVIA adatai szerint a piac éves forgalma „listaáron” 350 milliárd forint, amely magában foglalja a tételes finanszírozású gyógyszerkasszát és a kórházi intézeti gyógyszerértékesítést. Bodrogi József szerint az új projekttársaság létrehozásával egy magán monopólium jönne létre, ami az értékesítés egyharmadát kontrollálná.

A szakértők szerint a kórházi gyógyszertárak már most is hatékonyan működnek, és a központi beszerzés révén jelentős kedvezményeket tudnak elérni. Botz Lajos felveti, hogy a hipotetikus további kedvezmények miért nem maradhatnának az ellátórendszeren belül. A gyógyszerész szakember szerint az átalakítás nem jelent finanszírozási könnyítést a közkórházak számára.

Bodrogi József kiemeli, hogy a betegek számára alapvető társadalmi érdek a jól működő gyógyszerellátás, és a kiszervezés sértheti ezt a biztonságos ellátást. Az átalakítás politikai következményekkel is járhat.