Anna Netrebko elleni tüntetés Wiesbadenben

Anna Netrebko orosz származású operaénekes fellépése előtt tüntetést szerveztek Wiesbadenben, mivel többen bírálják, hogy nem határolódott el az Ukrajna elleni orosz inváziótól.

A világhírű szoprán, Anna Netrebko ellen szombaton tüntetés zajlott a németországi Wiesbadenben. Az énekesnőt korábban sokan kritizálták, mert nem kívánta nyilvánosan elítélni az Ukrajna elleni orosz agressziót. Emiatt több neves intézmény, köztük a milánói Scala és a zürichi operaház is távolságot tartott tőle. Netrebko válaszul lemondta a New York-i Metropolitan Operában és a Berlini Állami Operában tervezett fellépéseit, és bejelentette, hogy egy időre visszavonul.

2022 márciusában azonban kiadott egy nyilatkozatot, amelyben elítélte az ukrajnai háborút, és azt is hozzátette, hogy csak néhány alkalommal találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Ez a lépés enyhített a helyzeten, de továbbra is vannak, akik nem fogadják szívesen. Ezt támasztja alá, hogy Wiesbadenben már korábban is voltak ellene tüntetések, és a svájci Luzernben tervezett fellépését is lemondásra kényszerítették a helyi önkormányzat tiltakozása miatt.

A mostani wiesbadeni eseményen Puccini Turandot című operáját adta elő. A menedzsmentje cáfolta a DPA jelentését, amely szerint a tüntetésen négyszáz ember vett részt, és egy videót is közzétettek, amely szerintük kevesebb résztvevőt mutatott. A rendőrség később 150-250 főre korrigálta a tüntetők számát. A demonstráció békésen zajlott, a résztvevők ukrán és európai uniós zászlókat lengettek.

Netrebko az elmúlt időszakban Berlinben és Bécsben is többször fellépett, és Budapesten is megfordult már. Legutóbbi magyarországi fellépése idén februárban volt az Eiffel Műhelyházban, és 2025-re már egy közös áriaestet is tervez a férjével, Yusif Eyvazovval.