Texasban pusztító árvizek követeltek emberéletet

Texas állam keleti részén pusztító árvizek söpörtek végig, amelyeknek halálos áldozata is van: egy ötéves gyermek életét vesztette, és több száz embert kellett kimenteni a megáradt vizek miatt.

A tragikus esemény Fort Worth városa közelében történt, ahol egy áradó folyó elsodorta azt az autót, amelyben egy kisfiú utazott. A gyermek szüleit sikerült kimenteni és kórházba szállítani, azonban az ötéves gyermek holttestét találták meg a hatóságok – tájékoztattak Jonhson megye illetékesei.

Az esőzések a múlt hét második felében kezdődtek, és különösen Houston körzetét sújtották. A San Jacinto folyó és a Lake Houston tározója áradt ki, emiatt több száz lakóépület került víz alá, és számos közút vált járhatatlanná.

Houston egyes részein az iskolákat is körülzárta a víz, ami miatt tanítási szünetet rendeltek el.

A legfrissebb adatok szerint a Livingston-tó körzetében egy hét alatt 580 milliméter eső hullott, míg az állam középső részein vasárnap mindössze 6 óra leforgása alatt több mint 200 milliméter csapadék esett.

Greg Abbott texasi kormányzó már korábban veszélyhelyzetet hirdetett ki az állam megyéinek harmadában, amit most további területekre is kiterjesztettek. A múlt hét elején Texasban heves viharok és tornádók is pusztítottak, jelentős károkat okozva.

A jövő heti időjárás-előrejelzések szerint száraz és napos idő várható, ami elősegítheti az árvizek okozta károk elhárítását.

Houston, amely a Mexikói-öböl közelében helyezkedik el, az Egyesült Államok egyik leginkább árvízveszélyes területe. A várost 2017-ben sújtotta a legnagyobb katasztrófa, a Harvey-hurrikán által okozott történelmi árvíz, amikor is több ezer ház került víz alá, és 60 ezer embert kellett kimenteni.