„Ez az ördög ívóhelye, ide kellett jönnünk”

Anyák napján több ezer ember gyűlt össze Debrecen főterén, hogy élőben lássák Magyar Péter beszédét, ami a város történetében a legnagyobb demonstrációnak számíthat.

A rendezvényt megelőzően Kósa Lajos kijelentette, hogy tuskóság ezen a napon tüntetni, és a tömeg számára ez teljesen érdektelen. Ennek ellenére a helyi Fidesz a bántalmazásra utaló, öves plakátokkal díszítette fel a rendezvény helyszínét.

Magyar Péter követői azonban nem hagyják magukat megzavarni ezekkel a vádakkal, és továbbra is kitartanak amellett, hogy az ő emberük a NER belső köreiből érkezett, ami számukra hitelességi többletet jelent. A tüntetésen való részvételükkel Magyar Péter követői azt is jelezték, hogy nem csak a fővárosiak, hanem a vidékiek hangja is fontos a politikus számára. A TISZA párt anyák napi nagygyűlésén összegyűlt emberek között voltak, akik Magyar Pétert a kormányoldal által gúnyolt "új baloldali messiásnak" tartják, és úgy vélik, hogy egy hónap múlva már ezt mondhatják róla. A támogatók nem látnak problémát abban sem, hogy a Tisza párt vezetője több fővárosi kerület összellenzéki jelöltjére, vagy épp regnáló polgármesterére ráindít, és a DK-Magyar Péter csörtével kapcsolatos véleményük is pozitív.

Az elmúlt évek legnagyobb vidéki nagygyűlésén a helyszínen Magyar támogatóit kérdeztük arról, kire szavaztak legutóbb és mivel győzte meg őket eddig a Tisza Párt. A politikus hívei között voltak kiábrándult fideszesek is, akiket nem Magyar Péter győzött meg, hanem a NER taszított az ölébe. A tüntetésen közös vonatozással érkezők között olyan ismert személyiségek is színpadra léptek, mint L. Ritók Nóra, Rost Andrea és Tarr Zoltán. Magyar Péter a tüntetésen elmondta, melyik közvélemény-kutató becslésének hisz leginkább, ezzel is erősítve a résztvevőkben azt a hitet, hogy a változás lehetséges és közel van. A demonstrációra kilátogatókat arról is kérdeztük, hogyan értékelik Magyar Péter eddigi politizálását, és hogy milyen eredményre számítanak a közelegő európai parlamenti választáson. A közvélemény-kutatások szerint a Tisza Párt fej-fej mellett áll a Demokratikus Koalícióval, és sokan már azt is felvetik, hogy Magyar Péter pártja legyőzheti Gyurcsányékat az EP-választáson.

Magyar Péter a hvg.hu-nak nyilatkozva elárulta, hogy a Medián közvélemény-kutató becsléseiben bízik a leginkább, mivel azok a múltban 2-3 százalékos hibahatárral mértek. A politikus kijelentette, hogy nem biztat taktikai szavazásra, és mindenki arra szavazzon, akire szeretne. Ezzel szemben állítja, hogy a Tisza Párt nem állít további jelölteket, az eddigieket is gyorsan kellett megszervezni, és céljuk, hogy a helyiek igényeinek megfelelően cselekedjenek, nem pedig politológusoknak vagy elemzőknek.