A leghosszabban élt sziámi ikerpár története

Ronnie és Donnie Galyon élete számos kihívással és különleges pillanattal volt teli, amelyek során a világ legidősebb sziámi ikerpárjaként vonultak be a történelembe.

Ronnie és Donnie Galyon 1951. október 25-én születtek az ohiói Daytonban, és közel 69 évet éltek együtt. Az orvosok megállapították, hogy nem lehet őket biztonságosan szétválasztani, így az első két évet kórházban töltötték. Testük számos része közös volt, beleértve az emésztőrendszerük alsó részét és a húgyhólyagjukat, de mindkettőjüknek saját szíve, gyomra, mája, tüdeje, veséje, karja és lába volt.

A család anyagi helyzete és a társadalmi elfogadás hiánya miatt az ikrek hároméves koruktól kezdve cirkuszi látványosságként kerestek megélhetést. Az évek során az Egyesült Államok, Kanada és Latin-Amerika számos pontján léptek fel. A szórakoztatóiparban eltöltött három évtized után, 39 éves korukban vonultak vissza, és Daytonban telepedtek le.

Az ikrek önálló életet éltek, segítséget kaptak egyik öccsüktől, Jimtől és annak feleségétől, Marytől. Képesek voltak maguk ellátni a mindennapi teendőiket, például főzni és mosni, sőt, egymás arcát is borotválták. A helyi közösség aktív tagjaiként egy speciálisan számukra készített kerekesszékkel közlekedtek. Bár szerettek volna családot alapítani, fizikai állapotuk ezt nem tette lehetővé.

Az ikrek különböző személyiségek voltak, politikai nézetekben is eltértek, és időnként még össze is vesztek. Ronnie a hasát szerette, míg Donnie inkább a házimunkában jeleskedett. 2009-ben súlyos egészségügyi problémák miatt kórházba kerültek, és ezután már állandó gondozásra szorultak.

63 éves korukban a világ legidősebb sziámi ikerpárjává váltak, ezzel megdöntve az olasz Giacomo és Giovanni Battista Tocci testvérek rekordját. Ebben az évben bekerültek a Guinness Rekordok Könyvébe is.

Ronnie és Donnie 2020. július 4-én, 68 évesen és 253 naposan hunytak el szívelégtelenségben. Az ő haláluk előtt a legidősebb sziámi ikerpár Lori és George Schappell volt, akik 62 éves korukban, 2020. április 7-én távoztak az élők sorából. A sziámi ikrek rendkívül ritkák, becslések szerint minden 250 000 ikerszületésből csak egy ilyen eset fordul elő.