Ózdon felgyújtották a Fidesz választási plakátjait

Ózdon ismeretlen tettesek megrongálták és felgyújtották a Fidesz választási plakátjait. A párt hivatalos közleményében erősítette meg az eseményeket, és rendőrségi feljelentést tettek az ügyben.

A Fidesz-KDNP ózdi szervezetének több mint 60 választási plakátját szaggatták le a városban, majd szombat éjjel fel is gyújtották azokat. A történteket a párt fotókkal is alátámasztotta, melyeken az éppen lángoló habkarton táblák láthatók.

A rendőrség és a Fidesz helyi szervezete is megkeresésre került az esettel kapcsolatban, hogy részleteket tudjanak megadni a történtekről és a fotók eredetéről.

Az események hátterében állhat a politikai feszültség, amely a rezsicsökkentés körüli viták miatt is kiéleződött. Az állami tulajdonú MVM Zrt. 2023-as beszámolója szerint, bár a cég 1000 milliárd forintnyi rezsitámogatást kapott a kormánytól, a lakossági fogyasztás csökkenése miatt ez nem volt szükséges. Az állam tavaly osztalékként vissza is vett a rezsitámogatásból 417 milliárdot.

A Fidesz korábban a baloldalt vádolta a rezsicsökkentés eltörlésének szándékával, ám a kormány 2022-ben maga is hozzányúlt az energiaárakhoz, ami sokaknak jelentős kiadásnövekedést okozott.

A MVM beszámolója alapján a földgáz-árbevétel kevesebb mint a felére esett vissza, ami a nemzetközi gázárak csökkenésével magyarázható. A TTF gáztőzsde jegyzési árai 2023-ban jelentősen mérséklődtek, az év eleji 80 EUR/MWh-ról év közben 30-60 EUR/MWh közötti árra csökkentek.

A lakosság kevesebbet fogyasztott, ami a kormány áremelésének is köszönhető. A kiskereskedelmi tevékenységből származó EBITDA 89,3 milliárd forinttal csökkent, főként a földgáz egyetemes szolgáltatásban a kedvezményes mennyiség feletti fogyasztás csökkenése miatt.

Az MVM teljes átfogó jövedelme 2023-ban mínusz 189 milliárd forint lett, miközben az adózott eredménye majdnem 300 milliárddal haladta meg az előző évi értéket. A cég külső nettó adóssága és a teljes nettó adóssága is növekedett, részben a tulajdonosnak kifizetett osztalékelőleg miatt.

A Paksi Atomerőmű üzemanyag-ellátása 2023-ban zavartalan volt, de az orosz-ukrán háború miatt a cég alternatívát keres a fűtőanyagra, amelynek sikeres engedélyezése és alkalmazása optimális esetben csak 2027-re valószínűsíthető.

A Fidesz ózdi szervezetének vezetését mélységesen megdöbbentette és felháborította az a vandalizmus, amelyet az elmúlt 48 órában tapasztaltak Ózd város közterületein. A párt Ózd Facebook-oldalán azt írták, hogy ez a „politikai kultúra” nem méltó Ózdhoz. A Blikk információi szerint hasonló esetek Budapesten is előfordultak, ahol szintén felgyújtották a Fidesz plakátjait. A Fidesz ózdi szervezete felháborodását fejezte ki, és hangsúlyozta, hogy a politikai kultúra nem méltó Ózdhoz, és hogy „eddig, és ne tovább”.