Önkormányzati választás: Ma délután négyig lehet ajánlásokat gyűjteni

Ma délután négy órakor zárul az ajánlásgyűjtési és jelöltállítási időszak az önkormányzati választás egyéni jelöltjei számára. Csak azok a főpolgármester-, polgármester- és képviselőjelöltek indulhatnak a június 9-ei választáson, akik a határidőig összegyűjtötték a szükséges ajánlásokat, azokat leadták a választási bizottságnál, és a testületek az ajánlások ellenőrzése után hivatalosan nyilvántartásba vették őket.

A hétfő délután négy órai határidőn túl beérkező ajánlásokat és jelentkezéseket a bizottságok már nem fogadhatják el. A határidő a települési nemzetiségi önkormányzati választáson részt venni kívánó jelöltekre is vonatkozik, akiknek szintén ezen időpontig kell eleget tenniük az ajánlásokkal kapcsolatos követelményeknek.

Az ajánlásokat a bizottságok mellett működő irodákban ellenőrzik. Azok a jelöltek, akik az utolsó pillanatban, a hétfő délutáni határidő előtt adják le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A választási előkészületek során vasárnapig már közel 35 ezer jelöltet vettek nyilvántartásba a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására. További mintegy 9 ezer jelölt bejelentése megtörtént, de a nyilvántartásba vételükről még nem döntöttek. Öt évvel ezelőtt a jelöltek száma összesen 54 883 volt.

A nemzetiségi választásra már 8600 jelöltet vettek nyilvántartásba, és további körülbelül 2500 jelölt bejelentése történt meg, de a nyilvántartásba vételükről még nem született döntés. Öt évvel korábban 14 685 jelöltet regisztráltak.

Ezt követően, a határidő lejárta után, a helyi választási bizottságok ma délután sorsolják ki, hogy milyen sorrendben követik egymást a főpolgármester-, polgármester- és képviselőjelöltek a szavazólapokon. A választási eljárásról szóló törvény az esélyegyenlőség érvényesüléséhez írja elő a jelöltek sorsolását. A jogszabály azonban nem határozza meg a sorsolás módját és szabályait, így a testületek a sorsolás módjáról szabadon határozhatnak.

Ha több jelölt neve azonos egy szavazólapon, a nevük után zárójelben fel kell tüntetni a születési évüket. Ennek csak a független jelölteknél van jelentősége, hiszen a nem független jelöltek neve után a jelölőszervezetek neve szerepel. A főpolgármester-jelöltek sorrendjéről szintén hétfőn dönt sorsolással a Fővárosi Választási Bizottság. A szavazólapokon a jelöltek neve mellett a jelölőszervezetek logóját is fel kell tüntetni egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen.

A sorsolások – ahogy a bizottságok valamennyi ülése – nyilvánosak, így azokon a média munkatársai és a jelöltek, illetve a jelölőszervezetek is részt vehetnek.