Bosszúból felgyújtott egy házat Somogyban

A Kaposvári Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki egy korábbi vitában érintett ingatlant gyújtott fel Somogyban. A vádlott a főbérlőjével való elmérgesedett viszonya miatt döntött úgy, hogy bosszúból felgyújtja az általa korábban bérelt házat.

A férfi, aki büntetett előéletű és felfüggesztett szabadságvesztés hatálya alatt állt, 2022 júliusáig élt albérlőként a Marcali környéki ingatlanban. A bérleti viszony kapcsán felmerült viták miatt a kapcsolatuk megromlott, és a sértett felszólította a vádlottat, hogy hagyja el a házat. A negyvenes éveiben járó férfi a kiköltözés során megfenyegette a sértett családját, hogy rájuk fogja gyújtani az épületet.

A fenyegetést követően a vádlott 2022 júliusának végén tettlegességre lépett: a délutáni órákban bement az ingatlanra és egy öngyújtó segítségével meggyújtotta a lakóházzal egybeépített terménytárolóban lévő szénát. A tűz gyorsan terjedni kezdett, és átterjedt a melléképület födémjére, majd a tetőszerkezeten keresztül az utcafronti rész felé. A vádlott a helyszínt elhagyta, amikor látta, hogy a széna nyílt lánggal égni kezd.

A tüzet a sértett szomszéd udvarban lévő gyerekei észlelték, így a szülők időben értesíthették a tűzoltókat. A Marcali és Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltóság egységei oltották el a lángokat, és a mentés során egy PB gázpalackot is sikerült kimenteniük. A férfi által okozott közveszély több mint fél millió forint kárt okozott, de a szakszerű beavatkozásnak köszönhetően elkerülték a még nagyobb károkat, mint például egy közel 2 millió forint értékű gépkocsi megsemmisülése.

A vádlott a tűzeset után néhány nappal ismét megfenyegette a sértettet és annak feleségét, ezúttal azzal, hogy "égni fogtok, mint a fáklya", ami miatt közveszélyt okozó cselekménnyel fenyegetve elkövetett zaklatás vétsége miatt is vádolják.

Az ügyészség a vádiratban börtönbüntetést és közügyektől való eltiltást, valamint a korábban felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását kezdeményezte a Kaposvári Járásbíróságon.