Nem kell félni a menopauzától, van mód a hatékony felkészülésre 

A menopauza már nem számít tabutémának, és a nők számára fontos, hogy időben felkészüljenek rá, hogy enyhítsék a változókor kellemetlen tüneteit és hosszú távú következményeit.

A menopauza hosszú távú következményei között szerepelnek a hőhullámok, alvászavarok, hangulatingadozások, szorongás, depresszió, szexuális diszfunkciók, csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedése. Ezek a tünetek és következmények egyénenként eltérő intenzitással jelentkezhetnek.

A felkészülés érdekében fontos a tájékozódás, az orvosi tanácsadás, a rendszeres testmozgás, a kiegyensúlyozott táplálkozás és az elegendő alvás. A hormonpótló kezelés (HPK) segíthet a hormonhiány kezelésében és a tünetek enyhítésében, de ez orvosi felügyeletet igényel. A kalcium és D-vitamin bevitel elősegítheti a csontok egészségét és az immunrendszer erősítését.

A stresszkezelési technikák elsajátítása, a dohányzás és alkoholfogyasztás kerülése, a rendszeres egészségügyi szűrések és a támogató közösségek segíthetnek a menopauza idején. A család és barátok bevonása, valamint a menopauza-barát munkahelyek támogatása is fontos lehet.

A gyógynövények, mint a poloskavész, orbáncfű, kamilla, citromfű, golgotavirág, levendula és macskagyökér, segíthetnek a változókori tünetek enyhítésében. A fitoösztrogének, mint a szójatermékek, lenmag és vörös lóhere, ösztrogénszerű hatásuk révén szintén hasznosak lehetnek, de ezek hatása egyénenként változhat.

Összességében, ha időben felismerjük a menopauza jeleit és proaktívan kezeljük a tüneteket, akkor a változókor éveit jobb életminőségben élhetjük meg. Az érzelmi támogatás és a megértés, mint ahogy Rácz-Gyuricza Dóra is hangsúlyozza, minden korban és helyzetben elengedhetetlen. A türelem és szeretet, amit a nehéz időszakokban nyújtunk, hozzájárulhat a jobb közérzethez és az egészségesebb életminőséghez.