Élelmiszerárak emelkedése a világpiacon

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete jelentése szerint a világpiacon az élelmiszerárak emelkedésnek indultak az elmúlt hónapokban, különösen a növényi olaj, a hús és a gabona ára nőtt.

Az előző hónapokban tapasztalt árcsökkenés után márciusban és áprilisban fordulat következett be, és ismét emelkedni kezdtek az élelmiszerárak a világpiacon. Az RTL szerint a növényi olaj ára kiemelkedően, 13%-kal nőtt az elmúlt két hónapban. A gabona ára viszont kisebb mértékben, 1%-kal emelkedett, amit a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Molnár László azzal magyaráz, hogy az időszakra jellemzően kifogynak a gabonaraktárak, és a tavalyi jó termés hatása is kifutóban van.

A hús ára is növekedett, február óta 4%-kal lettek drágábbak a húsok, ezen belül is kiemelkedően nőtt a baromfi ára, amely mögött a madárinfluenza állhat. A csirkemell és a sertéscomb ára az egy évvel ezelőttihez képest rendre 11, illetve 18 százalékkal emelkedett.

Raskó György agrárközgazdász szerint a közeljövőben további áremelkedés várható, 4-5 százalékos növekedést prognosztizál. Ugyanakkor megjegyezte, hogy Magyarországon a gyártók és kereskedők valószínűleg nagyobb részét fogják viselni az emelkedő költségeknek, így a boltokban kisebb mértékű áremelkedésre lehet számítani. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint az étolaj 13 százalékkal lett olcsóbb, mint tavaly, ami azt jelenti, hogy a növényi olajok még az élelmiszerárstop ellenére is Magyarországon drágultak a legjobban az Európai Unióban.

A KSH 2024-es fogyasztói árösszehasonlítása alapján, idén márciusban a csirkemellfilé 11, míg a sertéscomb 18 százalékkal volt drágább, mint egy évvel ezelőtt. A magyarok ugyan az infláció csökkenését várják, de nem számítanak arra, hogy megússzák a pénzük értékének erős romlását. A K&H biztos jövő felmérésének friss eredményei szerint a megkérdezettek mindössze 8 százaléka mondta azt, hogy csökkenni fognak az árak a következő évben. Ezzel szemben 70 százalékos azoknak az aránya, akik szerint az árak tovább nőnek.