Egy génmutáció, ami megszünteti a hónaljszagot és hozzájárulhat az élettartam növeléséhez

A nyári kánikula közeledtével sokak számára válik aktuálissá a dezodorok használata, azonban bizonyos emberek számára ez teljesen felesleges lehet egy génmutáció köszönhetően, amely megakadályozza a hónaljuk bűzösödését.

A Bristoli Egyetem kutatói által végzett vizsgálat során 6495 brit nőt tanulmányoztak, és megállapították, hogy a résztvevők két százaléka, vagyis 117 fő rendelkezik az ABCC11 nevű gén egy mutációjával, ami a hónaljszag egyik fő okozója. A gén hatással van a fülzsír állagára is, a mutációval rendelkezők esetében a fülzsír száraz, nem ragacsos.

A kellemetlen hónaljszagért felelős aminosavak termelődése csökken azoknál, akiknek a szervezetében a mutált ABCC11 gén található. A kutatás során a résztvevők higiéniai szokásait is vizsgálták, és kiderült, hogy a szagtalan nők többsége továbbra is használja a dezodort, annak ellenére, hogy számukra ez nem szükséges.

Ian Day, a Bristoli Egyetem genetikai epidemiológiai szakembere szerint a testszagot okozó gén alig fordul elő kelet-ázsiaiak, különösen koreaiak körében, míg Európában csak az emberek két százaléka rendelkezik ezzel a génmutációval. A koreai lakosság mindössze 0,006 százaléka bír az ABCC11 gén ezen változatával, ami irigységre ad okot a világ többi részében élők számára.

Egy másik kutatás, amelyet brit és kínai tudósok végeztek, rávilágított arra, hogy az egészséges életmód jelentős mértékben ellensúlyozhatja a rövidebb élettartamra hajlamosító genetikai faktorokat. Az Edinburghi Egyetem vezetésével végzett vizsgálatban 353 742 embert tanulmányoztak, és megállapították, hogy az egészséges életmód akár 62 százalékkal is csökkentheti a korai halálozás kockázatát, és akár 5 évvel is meghosszabbíthatja az élettartamot. Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a dohányzás elkerülése, a rendszeres fizikai aktivitás, a kiegyensúlyozott alvás és az egészséges táplálkozás.

Ez a felfedezés azt sugallja, hogy az ABCC11 génmutációval rendelkezők, akik már eleve előnyben részesülnek a kellemetlen testszag hiánya miatt, további előnyökre tehetnek szert, ha egészséges életmódot folytatnak, ezzel növelve élettartamukat. A kutatók szerint eredményeik bizonyítják, hogy az egészséges életmód még akkor is kifizetődő, ha valakinél a genetika a korai halálozásra hajlamosít.