Azahriah és Pogány Induló az év könnyűzenei alkotói

Az idei Artisjus-díjakat május hatodikán adták át a Magyar Zene Háza koncerttermében, ahol a könnyű- és komolyzenei alkotók közül többen is elismerésben részesültek. Az év könnyűzenei alkotói között Azahriah, Beton.Hofi, Pogány Induló és Cserihanna nevei kerültek kiemelésre, míg a komolyzene terén Oláh Patrik, Mohay Miklós és a posztumusz díjazott Eötvös Péter műveit ismerték el.

Az Artisjus-díjátadó, amelyet a szerzői jogokat kezelő szervezet rendez, 2001 óta minden évben díjazza a zenei élet kiemelkedő alkotóit. A díjátadó gálát Süveges Gergő vezette, és Szinger András, az Artisjus főigazgatója adta át az elismeréseket. A rendezvényen a Szent Efrém Férfikar és a Nagy Emma Quintet is fellépett.

Az idei évben a könnyűzenei kategóriában Azahriah, aki a hazai piac egyik legkeresettebb neve, a stílusokkal kísérletező Cserihanna, valamint a klasszikus rapet újra mainstreambe emelő Pogány Induló kapott Junior alcímmel ellátott díjat. Pogány Indulóról Both Miklós így nyilatkozott: "A magyar rapzene ígéretes tehetsége, aki modern zenei elemeket ötvöz a hiphop gyökereivel." Az év szövegírója Schwarcz Ádám, ismertebb nevén Beton.Hofi lett, Kovács Adrián pedig a könnyűzenei szerzők között érdemelte ki a díjat. A Stúdió 11 – a Magyar Rádió volt tánczenekara – 60 éves koncertje az év produkciójaként, Ludwig József az év magyar nóta szerzőjeként, Tabár István pedig életműdíjban részesült.

A komolyzenei kategóriában Oláh Patrik zeneszerzőt az év junior komolyzenei alkotójaként ismerték el, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott és jelenleg is ott tanul. Tihanyi László laudációjában kiemelte, hogy Oláh Patrik olyan kortárs zenét szeretne írni, amely magába olvasztja a magyarországi cigányzene hagyományait. A komolyzenei művek közül Mohay Miklós Aranyszájú Szent János liturgiáját, Dargay Marcell, Dinyés Dániel és Futó Balázs Jób könyvét, valamint a márciusban elhunyt Eötvös Péter Valuska című művét díjazták, amelynek szövegkönyvét Keszthelyi Kinga és Mezei Mari írták.

A díjazottak teljes listája a könnyű- és komolyzenei kategóriákban, valamint az irodalmi díjak terén is elérhető, amelyek között Rakovszky Zsuzsa, Győri László, Milbacher Róbert, Bényei Tamás, valamint Darvasi Ferenc és Reményi József Tamás (posztumusz) művei is helyet kaptak.