Étterem az Ostrom utcában, ahol nem akármilyen koszorú jár a séfnek

Mi a közös az iráni sahban, minden oroszok cárjában és az osztrák császárban? Nem kell izgulni, nem találtam meg a hatalom birtoklásával járó genetikai kódot, de egy apróság, szó szerint apróság, mindhármójukra jellemző volt: a kecsegekaviár feltétlen szeretete. Ebben én sem különbözöm tőlük. Éppen ezért most szépen besétálok az Ostrom utcai Arany Kaviár étterembe.

Az Arany Kaviár étteremben történt nemzedék váltás, ahol a fiatal séf, Molnár Bence vette át a konyha irányítását. A csillagos Veres Isti egykori tanítványa most önálló mondanivalóval és új íztartományok meghódítására törekvő ételekkel rukkolt elő.

Molnár Bence ritmust vált

Molnár Bence munkásságát a precíz, határozott elképzelések és a virtuóz, ösztönös nehéz út választása jellemzi. Ételei ízben és arányokban törekednek a tökéletességre, miközben optikailag nem hivalkodóak, hanem egy határozott alapgondolat megvalósulásai.

Az étterem belső tere eleganciát és intimitást sugároz, az asztalok egymástól távolabb helyezkednek el, és a tér a belső kertig nyúló újabb területtel olvad össze.

Izgató előjáték

A kóstolómenü snackkel indul, amely a konyha rátermettségét és a séf stílusát is bemutatja. A különlegességek között szerepel a vöröskáposztába mártott kacsamáj mousse bonbon pisztráng ikrával, a lazackaviár-szemekkel fedett tökmag ízesítésű vaj miniatűr brióssal, valamint a Szent Jakab-kagyló tatár marinált zellerszár szalagokkal és majonézpöttyökkel.

A hidegen füstölt kecsege fűszerpaprikával és római köménnyel ízesítve, valamint a friss borsószemek, narancs- és salottaösszetételű ragusaláta, sarkantyúlevél, hagymavirág és mézvirág kiegészítéssel készült étel a természet megújulását és a frissességet hivatott képviselni.

Szibériai tokhalkaviár

A karalábé margarétaszirom formára vágása és paradicsomvízből készült zselével való csillogtatása, valamint a szibériai tokhalkaviár, póréhagyma-kompót és intenzív esszenciális hagymajus alkotta kompozíció a kreativitás és az ízek harmóniáját hozza el.

A sültkrumpli-morzsával megszórt pisztrángfilé és a fermentált burgonyaszósz, valamint a pisztráng, medvehagyma, petrezselyem és citromhéj töltelékkel készült étel egyszerű, mégis elegáns kompozíció.

Őz és pecsenye

Az őzgerinc klasszikus elkészítése mellett a séf a pecsenyelével és a különböző állagú gyökerekkel, mint a fehérrépa, feketegyökér és feketereket, kísérletezik. A sült alma, almáspite morzsák és a fermentált almafagyi vanília sodóval készült desszert a gyerekkori emlékeket idézi fel.

Az étterem védett belsőudvari teraszán a borostyánkoszorú a római kori bachanáliák hagyományait idézi, amelyet a szerző az ifjú séfnek ajánl fel.

Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.