Morgan Stanley: sorsdöntő napok előtt a tőzsdék

A Morgan Stanley elemzői szerint az áprilisi amerikai inflációs adatok kulcsfontosságúak lesznek a részvénypiacok és a Federal Reserve esetleges kamatcsökkentésével kapcsolatos várakozások szempontjából, különösen a friss munkaerőpiaci adatok által sugallt gazdasági lassulás fényében - jelenti a Bloomberg.

Michael Wilson, a Morgan Stanley vezető stratégája kiemelte, hogy a fogyasztói árindexek döntő szerepet játszanak majd a monetáris politika irányának és a piaci árazás alakulásának meghatározásában. Wilson szerint a piaci reakciók az adatközlésre még az adatoknál is fontosabbak lehetnek, különösen a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben.

Wilson úgy látja, hogy az amerikai gazdaság számára továbbra is lehetséges egy "soft landing" vagy egy "no landing" forgatókönyv, és ezért olyan befektetési stratégiát javasol, amely képes alkalmazkodni ezekhez a potenciális kimenetekhez és a változékony piaci feltételekhez. Ebben az összefüggésben a minőségi ciklikus és növekedési részvények portfólióba való felvételét ajánlja.

Az amerikai kötvénypiac azonban meglepő folyamatokat mutat, hiszen közel egy generáció óta először biztosítanak fix jövedelmet az amerikai állampapírok, aminek köszönhetően a lakosság kedvelt befektetési eszközeivé váltak a kincstárjegyek. A befektetők tavaly közel 900 milliárd dollárnyi kamatnyereséget realizáltak az amerikai államadósságon, ami kétszerese az előző évtized átlagának. A magasabb kamatoknak köszönhetően a befektetők jobban védve vannak a hozamok megugrása esetén is.

A Federal Reserve kivárása a kamatvágások megkezdésével és az erős gazdasági teljesítmény legalább az év második felére kitolta a kamatcsökkentés kezdő dátumát a piaci várakozások szerint. Ennek eredményeképpen az olyan biztonságos eszközök, mint a kincstárjegyek, most már vonzók lehetnek a lakossági befektetőknek.

A Kongresszusi Költségvetési Hivatal előrejelzése szerint a magánszemélyeknek fizetett kamatok és osztalékok idén 327 milliárd dollárra emelkednek, és a következő évtizedben minden évben tovább nőnek majd. A pénzpiaci alapok vagyona a múlt hónapban rekordszintre, 6100 milliárd dollárra emelkedett, a kötvényalapok pedig 2023-ban 300 milliárd dollárt, idén pedig csak május elejéig 191 milliárd dollárt gyűjtöttek be.