A streaming a televíziózás legnagyobb kihívója

A lineáris televízióknak a streaming felületekkel kell megküzdeniük a közvetítési jogokért és a nézettségért. A piaci szereplők egyetértenek abban, hogy a streaming a televíziózás egyik legpotensebb kihívójává és alternatívájává vált.

A streaming platformok terjedése jelentős változásokat hozott a médiafogyasztási szokásokban. Nem csak a nagyjátékfilmek, hanem a reality-műsorok, díjátadók és sportközvetítések is helyet kapnak a streaming szolgáltatások kínálatában. A Media Future által idézett kutatások és szakértők szerint a sport- és szórakoztató műsorok jövője is egyre inkább a streaming felületeken bontakozik ki.

Az RTL Magyarország például bejelentette, hogy 2022-ben belép a streamingpiacra RTL+ néven, és egy kivételes megállapodást kötött az UEFA-val. Ennek értelmében a 2024–25-ös szezontól kezdődően az RTL lesz az UEFA Bajnokok Ligája magyarországi otthona, és elsőként választhat a keddi és szerdai mérkőzések közül.

A Media Future által megkérdezett négy hazai csatorna – a TV2, az RTL, a Network4 és az AMC – képviselői is megerősítették, hogy a streaming növekvő népszerűsége jelentős hatással van a lineáris tévézésre. Az RTL vezérigazgató-helyettese, Szabó Balázs kiemelte, hogy az RTL+ az UEFA Bajnokok Ligáját is közvetíteni fogja, ami az RTL számára első és egyedülálló lehetőség.

Borsány-Gyenes András, a Network4 Media Group elnöke szerint a sportközvetítések terén a streaming felületeken kevesebb nézőt érnek el, mint a televíziós közvetítésekkel kiegészített streamelt tartalommal. Máté Pál, az AMC Sport- és saját gyártásért felelős alelnöke hozzátette, hogy a streaming és a lineáris televíziózás mindkettőnek megvan a maga értéke és helye a piacon, de a verseny miatt az árak folyamatosan növekednek.

A TV2 is úgy véli, hogy a streaming új lehetőségeket nyit a növekedésre. A csatorna már 2019-ben elindította a Spíler Extrát, amely a magyar piacon az első sport streaming szolgáltatás volt, és jelenleg a TV2Play Prémiumban érhető el bővült sporttartalommal. Az RTL+ platformon pedig a ValóVilág 12. szériája is elérhető, amelynek egyik játékosáról, Tóth Renátáról kiderült, hogy sanyarú gyerekkort élt meg, egy részét nevelőotthonban töltötte. Reni története rávilágít arra, hogy a reality műsorok nem csak szórakoztatnak, hanem komoly társadalmi kérdéseket is felvetnek.