A sör jótékony hatása a bélflórára és a körforgásos gazdaság előmozdítása

A sör, legyen szó alkoholos vagy alkoholmentes változatról, pozitív hatással bírhat a bélflórára, ami általánosságban előnyös az emberi szervezet számára, de fontos, hogy mértékkel fogyasszuk: napi egy sör a javasolt mennyiség. Emellett a sörpiac is változások előtt áll, hiszen a körforgásos gazdaság előmozdítása érdekében a söripar is felkészül a július 1-jén élesedő kötelező visszaváltási díjas rendszerre (DRS).

A Journal of Agriculture and Food Chemistry szakfolyóiratban közzétett kutatás eredményei szerint a napi egy sör fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a bélflóra egészségét. A tanulmány során férfiakat kértek meg arra, hogy naponta egy doboz alkoholos (0,33 liter, 5,2% alkoholtartalom) vagy alkoholmentes sört (0,33 liter) igyanak meg négy héten át.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a négyhetes időszak végére milyen változások következnek be a bélflórában, és hogy ezek a változások kedvező vagy kedvezőtlen hatással vannak-e a bélben élő baktériumok összetételére és számára. A változatos összetételű bélflóra, amely többféle mikroorganizmust tartalmaz, általában egészségesebb állapotot jelent.

Korábbi kutatások alapján is ismert, hogy a bélben élő különböző jótékony baktériumfajok csökkenthetik a szívbetegségek, a cukorbetegség és a súlyos lefolyású Covid-19 kockázatát.

A portugál kutatók által végzett vizsgálat során a széklet- és vérminták elemzése alapján megállapították, hogy a rendszeres sörfogyasztás kedvezően hat a bélflórára, több mint 20 jótékony bélbaktérium számában növekedést eredményezve. Érdekes módon ez a hatás nem az alkoholtartalomnak köszönhető, mivel az alkoholmentes sört fogyasztóknál is hasonló kedvező változásokat figyeltek meg.

A sör, mint fermentált ital, általában előnyös a bélflóra számára, és segíthet a jótékony baktériumok megtelepedését elősegítő környezet kialakításában a bélben. Továbbá a sör polifenolokat is tartalmaz, amelyeknek gyulladáscsökkentő hatása lehet.

Az alkoholmentes sör különösen ideális választás lehet azok számára, akik a bélflóra összetételének és az azzal összefüggő egészségnek a támogatását szeretnék elősegíteni. Az alkoholmentes sörök valódi alternatívát jelentenek, és az ízesített változatok önálló kategóriát teremtettek, rendszeres választásává válva a sörkedvelő magyar fogyasztónak. Az első negyedévben az ízesített alkoholmentes sörök forgalma csaknem 25 százalékkal, az ízesítetlen termékeké pedig majdnem 40 százalékkal nőtt.

A hazai söripar is nagy változások előtt áll, hiszen 2023 júliusától a kötelező visszaváltási díjas termékek rendszere (DRS) élesedik, amelynek célja az italcsomagolások magas szintű, akár 90 százalékot is meghaladó mértékű visszagyűjtése. A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. már több mint 1400 ponton mintegy 1800 visszaváltó automatát telepített, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaság megvalósulását.

A Dreher, a Heineken Hungária és a Borsodi Sörgyár már gőzerővel készülnek az új rendszerre, és a termékportfóliójuk egy részét már az új csomagolásban gyártják. A fogyasztók júliustól egyre több olyan csomagolással találkozhatnak, amelyeken logó jelöli a visszaválthatóságot, és egységesen 50 forint visszaváltási díjat fizetnek, amit visszakapnak a csomagolás visszaváltásakor. A DRS hat hónap türelmi idővel indult el januárban, és 2024. június 30-ig még forgalomba hozhatók jelölés nélküli palackok, dobozok, üvegek, de június 30-án lejár a türelmi időszak, tehát júniustól már csak a visszaváltható csomagolások lesznek a boltok polcain.

A körforgásos gazdaság előmozdítása mellett a söripar teljesítménye is fontos kérdés. Tavaly a hazai fogyasztás 10 százalékkal, 6 millióról 5,4 millió hektoliterre esett vissza, azonban az idei első negyedévi adatok alapján kedvező kép alakult ki, bár vannak figyelmeztető jelzések is. Az öt legnagyobb magyar gyártó termelése 7,2 százalékkal bővült, de a teljes értékesítés csak 4,9 százalékos növekedést ért el, mivel az export jelentősen csökkent. A prémium kategória és az alkoholmentes sörök iránti kereslet növekedése mellett csökken az olcsóbb, gazdaságos termékek forgalma. A dobozos kiszerelés és az egyutas üveg további térhódítása mellett az újratölthető palackok aránya csökken.

A söripar jövője szempontjából figyelembe kell venni, hogy nincs prosperáló söripar életteli, minőségi vendéglátás nélkül. Ahol a tulajdonosok befektetnek és megfelelő színvonalú vendéglátást alakítanak ki, jó forgalmat látunk, de ezek nélkül a befektetések és a rengeteg munka nélkül, amit ez az ágazat megkövetel, már nem lehet rövid távon sem eredményesen működni. A vendéglátás képes lesz bevonzani a szükséges invesztíciókat és a megfelelően képzett munkaerőt, akkor a söripar újra a Covid előtti forgalom szintjén lehet.