A 2024-es középszintű magyarérettségi feladatai

A középszintű magyarérettségin a diákoknak egy tekercsekről, kódexekről és átkokról szóló szöveget kellett értelmezniük, majd Szophoklész Antigonéjával, Ady Endre műveivel és Karinthy Frigyes vagy Babits Mihály alkotásaival kapcsolatos feladatokat oldottak meg.

Az idei magyarérettségi első részében a diákok egy olyan szöveg értelmezésére kaptak feladatot, amely a tekercsekkel, kódexekkel és átkokkal foglalkozott. A vizsga második felében pedig irodalmi kérdések következtek, amelyek között Szophoklész Antigonéja, Ady Endre alkotásai, valamint Karinthy Frigyes "Az olasz fagylaltos" című novellájának elemzése vagy Babits Mihály költészetéből egy általános témakifejtő esszé írása szerepelt. A diákoknak összesen 240 perc állt rendelkezésükre a feladatok megoldására, amivel maximum 100 pontot szerezhetnek. Az érettségi felépítése is megváltozott: az érvelés és gyakorlati szövegalkotás helyett most egy 20 pontot érő irodalmi kérdéssorral találkozhattak a vizsgázók, és nem volt szükség összehasonlító elemzésre, hanem témakifejtő esszét írhattak.

A magyar nyelv és irodalom középszintű vizsga négyórás időtartamú, és bár hivatalosan délután 13 óráig tartott, előfordulhatott, hogy egyes helyszíneken később kezdődött a vizsga különböző okok miatt. Emiatt az ország egyes részein akár 14 óráig is folyhattak az írásbelik.

A Telexen Kovács Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára élőben ismertette a feladatok lehetséges megoldásait. Az Eduline hétfő kora délután már közzétette az idei magyarérettségi nem hivatalos megoldásait, míg a hivatalos megoldókulcs a vizsgát követő napon reggel 8 órakor lesz elérhető az Oktatási Hivatal honlapján, a délután 14 órakor kezdődő vizsgák esetében pedig a következő nap 14 órakor.

A statisztikák szerint magyar nyelv és irodalomból középszinten 73 472, emelt szinten pedig 2066 tanuló tett érettségit. Az írásbeli vizsgák május 27-ig tartanak, az idei vizsgaidőszakban összesen több mint 49 ezer végzős középiskolás érettségizik. A következő hetekben 1161 helyszínen várhatóan több mint 112 700 diák fog érettségizni.

Az idei érettségiken a vizsgázók több változással szembesülhetnek, ezek közül is főleg a magyar és a történelem feladatsorok rejtenek újdonságokat. Az első részre 90 percük van a diákoknak, ahol a 40 pontot érő szövegértési feladatban A Magyar Kultúra egyik szerzőjének könyvekről szóló szövegét kapták a vizsgázók. A szövegértési feladatokban a diákoknak meg kell keresniük a szövegben található megállapításokat, érveket, álláspontokat, összefüggést kell felfedezniük a cím és a szöveg, vagy éppen a szöveg grammatikai és stilisztikai jellemzői között, és értelmezniük kell a logikai, tartalmi kapcsolatokat is. Az irodalmi műveltségi tesztben a vizsgázóknak egy lyukas szöveges feladatként többek között ki kell egészíteniük egy kapott költeményt, valamint szereplők nevei alapján meghatározni egy adott mű címét, műfaját és annak szerzőjét, ezzel a feladatsorral összesen 20 pont szerezhető.

A vizsga második részében a középszinten érettségizők egy 500-800 szavas műértelmezést vagy egy témakifejtő esszét írhattak, amivel maximum 60 pontot szerezhetnek. Az emelt szinten vizsgázóknak pedig 40+20 pontot érő szövegalkotási feladatokat kell megoldaniuk: egy műértelmező szöveget és egy reflektáló szöveget kell írniuk, ahol a műértelmezés elvárt terjedelme 600-800 szó, a reflektáló szövegé 250-450 szó.

Egy szaktanár az Eduline-nak nyilatkozva kritizálta az irodalmi műveltségi tesztet, mondván, hogy a feladatok között szerepelt olyan szerző műve is, akit sokszor nem, vagy csak épphogy érintenek a tanórákon, ugyanis nem jut elég idő rá, és a feladatsor nem volt diákbarát. A szövegértési rész kapcsán a tanár elmondta, hogy a diákbarát ismeretterjesztő szöveghez tartozó feladatok elsőre ijesztőek lehetnek, és bár a szöveg nem nehéz, a feladatok között vannak kifejezetten bonyolultak is, amelyek többek között a leíró grammatikát és egyéb nyelvtani elemeket is számonkérnek.