A NIS2 irányelv és ami mögötte van

Már hatályba lépett és hamarosan élesedik is a felülvizsgált uniós kibervédelmi irányelv, a NIS2, amely több ezer vállalkozást és munkavállalót érint Magyarországon. A GDPR után a kiberbiztonság terén hoz újdonságokat, és fontos, hogy a vállalatok és dolgozóik is tisztában legyenek vele.

A NIS2, vagyis a hálózati és információs rendszerek második irányelve, az Európai Unió kiberbiztonsági szintjének egységesítését célozza meg. Az irányelv aktualizálása a kiberbűnözés növekvő mértéke miatt vált szükségessé.

Magyarországon a kiberbiztonsági tanúsításról és felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény foglalkozik a témával, amely a Kibertan. tv. rövidítéssel is ismert.

A NIS2-regisztráció menete

A regisztrációs folyamat már elkezdődött, és június 30-ig tart. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) online felületén keresztül lehet regisztrálni, más módon nem.

A nyilvántartás vezetésének részletes szabályait a 23/2023. SZTFH rendelet tartalmazza.

Kiket érint a NIS2?

A Kibertan. tv. szerint két fő kategóriát különböztet meg: az elsőbe a kiemelten kockázatos ágazatokban működő szolgáltatók és szervezetek, a másodikba pedig a kockázatos ágazatokban tevékenykedők tartoznak. Az irányelv az 50 főnél többet foglalkoztató vagy legalább 10 millió eurós éves árbevétellel rendelkező szervezetekre vonatkozik.

A NIS2 előírásai

A regisztráción túl a szervezeteknek biztonsági osztályokba kell sorolniuk informatikai rendszereiket és információbiztonsági felelőst kell kijelölniük. A vállalatoknak adminisztratív, logikai és fizikai védelmi intézkedési terveket kell kidolgozniuk, valamint meghatározniuk a biztonsági vezetők és felhasználók felelősségi köreit.

A NIS2 2024. október 18-án lép életbe, ekkor kezdődik meg az EU-szerte a felügyeleti és ellenőrzési tevékenység. A cégeknek év végéig kell szerződést kötniük egy auditorral, aki átvilágítja a kiberbiztonsági tevékenységüket, és 2025. december 31-ig kell lefolytatniuk az első kiberbiztonsági auditot.

A HVG Tech rovatának Facebook-oldalán hamarosan további részletekkel jelentkezünk.