11,2 millió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság

A Közbeszerzési Döntőbizottság összesen 11,2 millió forint pénzbírságot szabott ki több ajánlatkérőre, miután egy közérdekű bejelentés nyomán vizsgálatot indítottak a Tömb 2002 Kft. közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban. A bejelentést mi tettük, egy közbeszerzési szakértővel közösen, aki számos eljárást elemezve rendszerszintű korrupcióra utaló jeleket talált.

A hajdúböszörményi Tömb 2002 Kft. magas, 73 százalékos sikerrátával nyerte a közbeszerzési tendereket, ami felkeltette a figyelmünket. A cég 79 meghívásos eljárásban vett részt, és ezek közül 58-at meg is nyert. A kiírók gyakran ugyanazokat a cégeket hívták meg, és a Tömb 2002 gyakran találta el a projektek becsült értékét, ami szintén gyanús volt.

A Közbeszerzési Hatóság a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) továbbította a bejelentésünket, mivel az tisztességtelen piaci magatartásra és versenykorlátozásra is utalt. A nyomozó hatóságok azonban nem találtak bűncselekmény gyanúját, így nem indítottak eljárást.

A Közbeszerzési Hatóság saját vizsgálatot is folytatott, és megállapította, hogy a bejelentett tenderek egy részénél valóban közbeszerzési jogsértés történt. A Debreceni Egyetem négy közbeszerzésénél például az ajánlattevők köre teljesen megegyezett, de a Hatóság nem tudott további lépéseket tenni, mivel a törvényben meghatározott határidő már lejárt.

A Közbeszerzési Hatóság minden olyan eljárásban vizsgálódott, ahol a nyertes ajánlati ár csak elhanyagolható mértékben tért el a becsült értéktől vagy a rendelkezésre álló anyagi fedezettől. Ennek eredményeként 15 jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.

Az érintett szervezetek között több önkormányzat és tankerületi központ is szerepelt, és a Döntőbizottság mindegyiküket pénzbírsággal sújtotta. A bírságok oka az volt, hogy a nyertes ajánlati ár csak minimálisan tért el a kiíró által előzetesen becsült értéktől és a pénzügyi fedezettől, ami felveti a verseny korlátozásának lehetőségét.

A Közbeszerzési Hatóság szerint a kiíróknak be kellett volna jelenteniük a gyanús eseteket a Gazdasági Versenyhivatalnak, de ez nem történt meg. A pénzbírságokat tehát nem a verseny sérelme miatt kapták a szervezetek, hanem mert elmulasztották a bejelentést.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint a pénzbírságok örvendetesek, de a kizárás lett volna példaértékű. A szakértő szerint a rendszer nem készült fel az ilyen jogsértések kezelésére, és a felelősségre vonás is hiányos. A nyertes cég egyelőre nem visel következményeket, pedig a Döntőbizottság által feltárt jogsértésben aktív szerepet játszott.

A szakértő szerint a kizárás valódi hatással bírhatott volna, de a jelenlegi jogszabályi környezetben ez nehezen valósul meg. A közbeszerzési eljárás alatt a kiírónak kellene jelentenie a verseny tisztaságát sértő eseményeket, de ez ritkán történik meg.

Egyelőre nem ismert, hogy mi lesz a jogsértések miatt finanszírozott projektek sorsa, és hogy a Gazdasági Versenyhivatal vagy az Integritás Hatóság milyen eredményekre jut a vizsgálataik során.