Vajon ön megoldaná a magyarérettségit?

Hétfőn a diákok magyar nyelv és irodalomból teszik le az érettségi vizsgát, amely idén megváltozott vizsgakövetelményekkel kerül megrendezésre. A vizsgázóknak új típusú feladatokkal kell szembenézniük, hiszen az írásbeli vizsga részét képező érvelés/gyakorlati szövegalkotás feladat helyett egy 20 pontot érő irodalmi kérdéssort kapnak.

A Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanára, Kovács Péter egy olyan kérdéssort állított össze, amely hasonló lehet a hétfői vizsgán várhatóhoz. Ezzel a teszttel a diákok ellenőrizhetik tudásukat, és felkészülhetnek a középszintű magyarérettségi típusú feladataira.

A tesztben szereplő kérdések feleletválasztósak, amelyek megkönnyítik a felkészülést. A helyes válaszok zöld kerettel, a helytelenek pedig piros kerettel jelennek meg, így azonnali visszajelzést kapnak a felhasználók.

Hétfő délutánra kiderül, milyen feladatokat kaptak a diákok az idei érettségin. Kovács Péter néhány érdekesebb feladat megoldását a Telex élő adásában fogja ismertetni.

A kvíz végén két bónusz feladat is helyet kapott, amelyekre a válaszok a feladatok alatt olvashatók. Az első feladatnál Berzsenyi Dániel a helyes válasz, a másodiknál pedig az antik mitológiai alakok, antik műfajok (óda, epigramma, elégia), időmértékes verselés, valamint a mitológiai toposzok használata említhető.