Amerikai admirális bírálja Kínát és a háború lehetőségét is megemlíti

Samuel Paparo amerikai haditengerészeti admirális, az amerikai Indo-csendes-óceáni Parancsnokság (Indo-Pacom) új vezetője élesen bírálta Kínát a beiktatási ceremóniáján, és figyelmeztetett a térségben fennálló háborús kockázatra.

Samuel Paparo admirális, aki John Aquilino admirálist váltotta az Indo-Pacom élén, kemény szavakkal illette Kína indo-csendes-óceáni térségben tanúsított magatartását. Az új parancsnok szerint Kína követelései "törvénytelenek, kényszerítő jellegűek, agresszívek és megtévesztőek". Paparo beszédében Oroszországot és Észak-Koreát is megnevezte mint a térség békéjét fenyegető országokat.

Az Indo-Pacom célja, hogy együttműködve partnereivel megvédje a nemzetközi szabályokon alapuló rendet, és ellensúlyozza azokat a kísérleteket, amelyek a békét veszélyeztetik. Paparo kiemelte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei készen állnak a védekezésre, és szükség esetén a harcra is azokkal szemben, akik fenyegetik a nemzet és partnerei békéjét, biztonságát, stabilitását és jólétét.

Az Indo-Pacom a világ legnagyobb óceánját felölelő területen felelős a biztonságért, és stratégiai jelentősége kiemelkedő az Egyesült Államok számára. Az elmúlt években Kína egyre nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy növelje befolyását a térségben, ami aggodalomra ad okot Washingtonban. Az amerikai parancsnokság korábbi vezetője is többször kifejezte, hogy a legnagyobb kihívást a kínai terjeszkedés jelenti.