Sarki fény a magyar égbolton: ne hagyja ki!

Az Időkép és a SpaceWeatherLive.com előrejelzése szerint a sarki fény idén negyedik alkalommal gyönyörködtetheti a magyarországi éjszakai égbolt nézőit.

Az elmúlt 24 órában bekövetkezett két X-osztályú napkitörés következtében a nagyenergiájú részecskefelhő várhatóan május 6-án, hétfő hajnalban éri el a Földet. Ez az esemény a magasabb földrajzi szélességeken gyakran látványos sarki fényeket eredményez, amelyek ezúttal Magyarországon is megfigyelhetők lehetnek, hiszen az előrejelzések szerint a közepes szélességi körökön is elérheti a Kp-index értéke az 5-ös erősséget.

A jelenség megtekintéséhez a legalkalmasabb időpont a holnap napkelte előtti órákban lesz. A csillagászati élményt tovább fokozza, hogy az ország nagy részén kevés felhő várható, így kedvezőek lesznek a megfigyelési körülmények. Azonban észak-nyugaton és északon a felhősebb időjárás miatt nehezebb lehet a sarki fény észlelése. Idén már a negyedik alkalommal pillanthatjuk meg a magyar égbolton a sarki fényt, amelynek korábbi megjelenéseit fotók is örökítették meg.