Salman Rushdie: Kés (részlet)

Amikor Salman Rushdie visszanyerte az eszméletét, látomásai voltak, amelyekben fenséges palotákat és más nagyszerű épületeket látott, mintha a világ szavakból állna. A látomásokban megjelentek a betűkből épült struktúrák, és Rushdie rájött, hogy a betűk és a történetek lényege ugyanaz. A látomások során olyan épületeket is látott, mint az isztambuli Hagia Szophia vagy az Alhambra, és a betűk mindig jelen voltak, tükörszerűen csillogva vagy zord kövekként.

Rushdie felébredésekor a legnyomasztóbb felfedezése a lélegeztetőgép volt, amelynek használatát egy tatu farkának lenyomásához hasonlította. Emlékezett a Covid-járvány első napjaira, amikor kevesen jöttek le élve a lélegeztetőgépről, és bár ő maga túlélte a vírust lélegeztetőgép nélkül, most mégis ezen a gépen találta magát.

A szobájában emberek ültek, akik nem voltak hallucinációk, hanem valódi barátai: Eliza, Melissa, Eumir, Chris, Adam és Jeff. Rushdie nem látta őket tisztán, mert szemüvege összetört, de érezte jelenlétüket és támogatásukat. A barátok látták a sérüléseit, a nyakát és az arcát felhasító kést, a bőrt összefogó fémkapcsokat, a duzzadt és véraláfutásos területeket, valamint a bal kezén lévő sebet.

Eliza mellette volt, és erőt sugárzott, hogy ne lássa rajta a fájdalmat vagy a félelmet. Rushdie próbált kommunikálni, mozgatva a lábát, hogy jelezze, érti, amit mondanak neki. A barátai, köztük Eumir, olvastak neki, például Biden elnök nyilatkozatát, amelyben az elnök és felesége imádkoznak Rushdie egészségéért és felépüléséért.

Rushdie érezte a világ minden tájáról érkező szeretetet és támogatást, Macron elnök szavaitól kezdve a mindennapi emberek üzeneteiig. Az Instagramon kapott üzenetek és a telefonon felolvasott szavak erőt adtak neki, és hitet a szeretet erejében.

A szerző megértette, hogy élete furcsaságai miatt került egy olyan harc közepébe, amely a gyűlölet és a szeretet között dúl. A nő, akit szeretett, mellette volt, és Rushdie hitt abban, hogy megnyerik ezt a csatát és élni fog.

Salman Rushdie: Kés
Fordította: Greskovits Endre
Helikon Kiadó, 2024, 4499 Ft