Pogačar magabiztos győzelmet aratott a Giro hegyi szakaszán

Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) diadalmaskodott a Giro d'Italia második etapján, ezzel pedig megszerezte az összetett versenyben az élen álló rózsaszín trikót is. A szlovén versenyző már 45 másodperces előnnyel vezet a háromhetes versenyen. Valter Attila (Visma-Lease a Bike) bukása ellenére folytatta a versenyt, és az 55. helyen ért célba.

Pogačar a Giro d'Italia nyitószakaszán harmadik helyen végzett, és bár nem tűnt elégedettnek, tíz másodperc előnyt szerzett a fő riválisokkal szemben. A második szakasz hegyi befutóján azonban már ő bizonyult a legesélyesebbnek, és nem kellett sokat várnia a rózsaszín trikó megszerzésére.

Az emlékezetes oropai kolostorhoz vezető 11,6 kilométeres emelkedő Marco Pantani legendás győzelmének helyszíne volt 1999-ben. Pogačar most hasonló sikert ért el, és ő is készül arra, hogy megismételje Pantani bravúrját, aki az utolsó kerékpáros volt, aki ugyanabban az évben nyerte meg a Girót és a Tour de France-t.

A 161 kilométeres etap nagy részében nem voltak komoly nehézségek, és a várakozásoknak megfelelően egy kisebb csoport próbált meg előnyt szerezni a főmezőny elől. Az utolsó szökevényt, Andrea Piccolót (EF Education) 6,5 kilométerrel a cél előtt érte utol a mezőny.

Pogačar defektje és abból adódó bukása némi izgalmat hozott az etapba, de gyorsan felzárkózott a mezőnyhöz, és csapata az élre állt. Valter Attila is bukott, de ő is felállt, és a legjobbak között kezdte meg az emelkedőt, bár öt kilométer után leszakadt.

Pogačar 4,4 kilométerrel a cél előtt indított támadást, Ben O'Connor (Decathlon AG2R) próbálkozott vele tartani, de végül nem bírta a tempót. Pogačar fél perc körüli előnyre tett szert, és a második helyért már csak a többiek versenyeztek. Valter csapattársa, Cian Uijtdebroeks, Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers), Felipe Martínez és Florian Lipowitz (Bora-Hansgrohe), valamint Michael Storer (Tudor) küzdöttek a dobogóért.

Pogačar végül 27 másodperces előnnyel nyerte meg a szakaszt, Martínez lett a második, Thomas pedig a harmadik. A szlovén versenyző így 45 másodperces előnnyel vezet az összetettben, és már van szakaszgyőzelme mindhárom nagy háromhetes versenyről.

Valter Attila a szakaszon az 55. helyen végzett, közel hétperces hátránnyal, összetettben pedig a 43. helyen áll 7:18-as hátránnyal.

Eredmények:
2. szakasz, San Francesco al Campo – Santuario di Oropa, 161 km
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 3:54:20 – 41,2 km/h
2. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Bora-Hansgrohe) +27 másodperc
3. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) azonos idő

Összetett:
1. Tadej Pogačar (szlovén, UAE Team Emirates) 7:08:29
2. Geraint Thomas (brit, Ineos-Grenadiers) +45 másodperc
3. Daniel Felipe Martínez (kolumbiai, Bora-Hansgrohe) azonos idő