Orosz dróntámadások Ukrajnában az ortodox húsvét ellenére

Oroszország vasárnapra virradóra, az ortodox húsvét dacára nagyszabású éjszakai dróntámadást hajtott végre Ukrajna ellen. Az ukrán légierő szerint a 24 harci drónból 23-at sikerült lelőniük, de a támadások jelentős károkat okoztak.

Dnyipropetrovszk térségében a lezuhanó törmelékek több épületben károkat okoztak és tüzeket indítottak. Harkivban a jelentések szerint több civil sebesült meg, és magánházakban is károk keletkeztek. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója elmondta, hogy a megyében hat civil, köztük egy gyermek sebesült meg, míg Harkiv városában további tíz ember sérült meg a bombázások következtében.

Herman Haluscsenko, Ukrajna energiaügyi minisztere beszámolt arról, hogy az ukrán energetikai infrastruktúrát március 22. óta érő, szinte napi rendszerességű orosz drón- és rakétacsapások miatt több mint egymilliárd dolláros (363 milliárd forint) kár keletkezett. "Mára több mint egymilliárd dolláros veszteségről beszélünk. A támadások folytatódnak, és nyilvánvaló, hogy a veszteségek csak nőni fognak" – hangsúlyozta Haluscsenko. A legnagyobb károk a hő- és vízerőművekben, valamint az áramtovábbító rendszerekben keletkeztek.

A miniszter kiemelte, hogy a helyzet bonyolult, de az energiaellátási rendszer jelenleg stabil. Hozzátette, hogy a kedvező időjárásnak köszönhetően a szél- és napenergia telepek is hozzájárulnak az áramtermeléshez.