A KSH a demográfiai válság miatt aggódik, Orbán Viktor pedig pereskedik

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2000 óta a legnagyobb negatív rekord született a demográfia terén, míg a forint erősödésének lehetősége és Orbán Viktor pereskedése is a figyelem középpontjába került. Az elmúlt hét legfontosabb gazdasági és közéleti eseményei között szerepelnek a magyar termelők műtrágya-használatának csökkenése, a HSBC vezérigazgatójának távozása, a kínai katonák lehetséges érkezése, valamint a külföldi vállalatvezetők aggodalma a magyar kormány politikája miatt.

Az ukrán műtrágya minőségének problémái miatt a magyar termelők kevesebb műtrágyát használnak, ami jelentős bevételcsökkenést okozhat számukra. Bige Dávid, a Nitrogénművek kereskedelmi igazgatója szerint a kisebb gazdaságok különösen nehéz helyzetbe kerülhetnek, ami területeik értékesítésére kényszerítheti őket. Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek esetében nem vonatkoznak az EU előírásai, ami alacsonyabb költségszintű termelést tesz lehetővé, de a műtrágya minősége ipari hulladéknak minősül.

A HSBC vezérigazgatója, Noel Quinn bejelentette, hogy öt év után nyugdíjba vonul, ami váratlanul érte a befektetőket. Quinn vezetése alatt a bank 35 ezer munkahelyet szüntetett meg, és az üzletág Ázsia felé történő átirányítása geopolitikai feszültségek közepette történt.

Hszi Csin-ping kínai elnök hamarosan Magyarországra érkezik, és új gazdasági bejelentésekre számíthatunk az "Egy övezet, egy út kezdeményezés" részeként. Az amerikai és japán sajtó figyelmeztet, hogy a kínai térhódítás nemcsak gazdasági, hanem katonai jellegű is lehet, és a kínai hadsereg infrastrukturális beruházások révén ellátási bázisokat és támaszpontokat hozhat létre világszerte.

Orbán Viktor miniszterelnök kormányának politikája miatt egyes külföldi vállalatvezetők aggodalmukat fejezték ki. A különadók, a gyorsan változó jogszabályi környezet és a politikai kampányok nyomást gyakorolnak a külföldi befektetőkre, és a kormány nacionalista törekvései miatt pereskedés is előfordul.

A forint árfolyama májusban erősödött, és az MBH Bank elemzői szerint az év végére 382,5 forintig erősödhet. A jegybank és a nemzetgazdasági minisztérium közötti feszültség, valamint az uniós források feloldásával kapcsolatos kockázatok hatással lehetnek az árfolyamra.

A demográfiai adatok szerint tavaly 85 200 gyermek született Magyarországon, ami 3,7 százalékkal kevesebb az előző évnél. A halálozások száma 6,8 százalékkal csökkent, és az ország népessége 42 ezer fővel csökkent. A demográfiai fordulat nem következett be, és a népességcsökkenés aggasztó trendet mutat.

Az esküvők költségei évről évre növekednek, és a Menyegzőre Fel alapítója, Hajnik Ágota szerint már nem lehet nullásra kihozni egy esküvőt.

Lettországban a hatóságok arra szólították fel a lakosságot, hogy alakítsák át pincéiket légiriadó-menedékekké, mivel fennáll a veszélye, hogy Oroszország következő célpontja lehetnek.