A világszerte növekvő antiszemitizmus aggasztó jelei

A Tel-avivi Egyetem friss jelentése szerint a második világháború óta nem tapasztalt mértékben emelkedik az antiszemita incidensek száma világszerte. A Deutsche Welle által ismertetett kutatás kiemeli, hogy a zsidók elleni gyűlölet növekedését nem lehet pusztán az izraeli-gázai konfliktus hatásának tulajdonítani, hiszen számos incidens már a konfliktus kezdete előtt is történt.

A jelentés szerzői szerint, ha a jelenlegi trendek folytatódnak, a zsidó közösségek biztonságban és szabadságban való életét több helyen is veszély fenyegetheti. Németországban például tavaly januártól szeptemberig 1365, míg októbertől decemberig 2249 antiszemita incidens történt. Az Egyesült Államokban is jelentős növekedést mutatnak az adatok: az év utolsó negyedében négyezer incidensről számoltak be, míg az első kilenc hónapban 3500-ról.

Uriya Shavit, a jelentés egyik szerzője és a Tel-avivi Egyetem professzora szerint a folyamatok eredményeként olyan alapvető zsidó szokások és tevékenységek válhatnak veszélyessé, mint a Dávid-csillag viselése, a zsinagógák és közösségi központok látogatása, vagy akár a zsidó nevelésű gyerekek iskolába küldése.

A jelentés rávilágít arra is, hogy az arab világban nőtt a zsidók elleni kifejezések használata, gyakran démonizálják őket vallásuk miatt, és terjednek a zsidóellenes összeesküvés-elméletek, mint például az a nézet, hogy a zsidók uralják a világmédiát.