Kokainnal teli zsákok a galíciai partokon

1991. május 5-én a galíciai lakosok arra ébredtek, hogy a tenger kokainnal teli zsákokat sodort a partra, amelyeket José Manuel Vázquez Vázquez, ismertebb nevén „O Piturro” és veje, Juan Carlos Sotelo veszítettek el egy viharban. A két férfi Kolumbiából érkezett a Dobell hajón, kétezer kilogramm kokainnal, amelyet a Cali-kartell biztosított, és amelyen a kartell dollárjelét pecsételték. A hajó Ribeira mellett is megállt, ahol egy részét átadták egy Ildefonso Treus Castelo nevű drogkereskedőnek. A viharos időjárás miatt a hajó kapitányai a cedeirai kikötőbe próbálták megérkezni, de a kétezer kilogrammból csupán háromszáz maradt meg, a többi a tengerbe hullott.

A Matiné egy vasárnapi délelőtti program, ahol regényrészleteket mutatnak be, és ahol eddig is számos remek szöveg került bemutatásra.

O Piturro azt állította, hogy a megmaradt háromszáz kilogrammot átadták „három fickónak, akik nem is voltak galiciaiak”, majd a drogot egy kocsiba rakták és elhajtottak vele. Az ügy mögött Manuel Carballót és Pablo Vioquét kell keresni, utóbbi a PP egykori tagja és ügyvéd volt, aki a Cali-kartellnek a történtekről kellett magyarázatot adnia. Vioque azt állította, hogy az egész szállítmány odaveszett, nem számolva be a partot ért háromszáz kilogrammról.

Pablo Vioque 1975-ben érkezett Extremadurából Arousába, és a sógora segítségével a vilagarcíai kereskedelmi kamarába került. Gyorsan felkapaszkodott, és a helyi üzleti élet meghatározó alakjává vált. A PP támogatásával a kereskedelmi kamara elnökévé választották, és jó kapcsolatot ápolt a párt felső vezetésével. Azt állította, hogy több galiciai pártnak is pénzt adott, és a tartozásaikat is kifizette.

A cedeirai átadás sikertelensége után a Guardia Civil lefoglalta a háromszáz kilogramm kokaint, és a Cali-kartell képviselői felismerték a saját pecsétjüket a csomagokon. Vioque kénytelen volt találkozót szervezni a kartell képviselőivel, de helyette két társát küldte. A találkozón egyiküket, José Manuel Vilas Martínezt, a kereskedelmi kamara titkárát, a kolumbiaiak megölték, míg a másik, Luis Jueguen Vilas, megmenekült.

Vioque 1995-ben letartóztatásra került, és a kereskedelmi kamara ekkor mentette fel tisztségéből. A letartóztatását követően szervezett egy újabb kokainszállítmányt, de a teherautót lekapcsolták, és Vioquét tizennyolc évre ítélték. Néhány társa Latin-Amerikába menekült, de Vioque a börtönben maradt, ahol megpróbálta megöletni Javier Zaragozát, a Drogellenes Hivatal elnökét. A bérgyilkos azonban a Guardia Civil informátora volt, így Vioque büntetését tovább súlyosbították. 2009-ben, rákbetegség miatt, otthonában halt meg.

Nacho Carratero: Havazás az Atlanti-óceán felett – a kokain útja Európába

Fordította: Bartók Imre

Helikon, 2024