A világ egyre antiszemitább, állítja egy friss jelentés

Tavaly a második világháború óta a legnagyobb mértékben nőtt az antiszemita incidensek száma a világon, különösen a Hamász októberi terrortámadása és a gázai háború óta.

A Tel-Avivi Egyetem Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga közös jelentése szerint 2022-höz képest 2023-ban több mint tíz százalékkal emelkedett az antiszemita incidensek száma a nyugati országokban. Az emelkedés a Hamász október 7-i terrortámadása után kezdődött, és az azt követő gázai háború óta tart.

Uria Savit professzor, a Tel-Avivi Egyetem Kortárs Európai Zsidóság Intézetének vezetője szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor a nyugati nyilvánosságban megszűnhet a zsidóság szabad képviselete.

A jelentés kiemeli, hogy a világ legtöbb zsidónak otthont adó városában, New York-ban 2023-ban 325 panasz érkezett a rendőrséghez zsidók elleni gyűlölet-bűncselekmény miatt, míg 2022-ben ez a szám 261 volt. Los Angeles-ben és Chicagóban is jelentős növekedést tapasztaltak.

Az Egyesült Államokban a Rágalmazás-ellenes Liga 7523 antiszemita incidenst regisztrált 2023-ban, szemben a 2022-es 3697-tel. Franciaországban, Nagy-Britanniában, Argentínában, Németországban, Brazíliában, Dél-Afrikában, Mexikóban, Hollandiában, Belgiumban és Olaszországban is jelentős növekedést mutatnak az adatok.

A jelentés szerint októbertől decemberig ugrásszerű volt az antiszemita incidensek számának növekedése, de már 2023 első kilenc hónapjában is növekedést tapasztaltak azokban az országokban, ahol sok zsidó él.

A dokumentum rámutat, hogy számos országban, még vezető egyetemeken is, már a Hamász elleni izraeli szárazföldi offenzíva előtt tapasztalhatóak voltak a gyűlölet kirívó megnyilvánulásai, tehát a gyűlölethullám nem pusztán a háborúra adott érzelmi válasz.

A jelentés szerint a támadók gyakran állítják, hogy problémájuk csak Izraellel van, de ennek ellenére a zsidókat és a zsidó intézményeket támadják.